Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüşü ertelendi, SpaceX sebebini açıkladı

SpaceX şirketi, astronot Alper Gezeravcı'yı da taşıyacak olan Dragon kapsülünün yolculuğunun ertelendiğini bildirdi. Normal şartlarda Ax-3 ekibinin Dünya'ya dönüş yolculuğunun bugün başlaması gerekiyordu. Dönüş yolculuğunun neden ertelendiği açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.02.2024, 09:23 Hakan Öksüz
Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüşü ertelendi, SpaceX sebebini açıkladı

Uluslararası Uzay istasyonundaki (ISS) görevi sona eren astronot Alper Gezeravcı'nın 12 saatlik Dünya'ya dönüş yolculuğunun bugün başlayacağı belirtilmişti. Elon Musk'ın sahibi olduğu havacılık ve uzay şirketi SpaceX, Alper Gezeravcı'yı da taşıyan Ax-3 ekibinin Dünya'ya dönüşünün hava muhalefetinden dolayı ertelendiğini aktardı.

En erken pazartesi günü yola çıkabilecek

Gezeravcı'yı taşıyan kapsülün ISS'den ayrılabileceği en erken tarihin, 5 Şubat Pazartesi günü olduğu bildirildi. Türkiye'nin ilk astronotu olarak ISS'de kaldığı 14 gün boyunca 13 denet yapan Gezeravcı, sık sık uzaydan fotoğraf paylaştı.

Dünya'ya dönüş yolculuğu nasıl olacak? 

Peki Alper Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüş yolculuğu nasıl olacak? Gezeravcı ile birlikte ISS'ye giden diğer 3 astronot, Dragon kapsülüne binecek. Kapılar kapatıldıktan sonra kapsül, uzay istasyonundan ayrılacak. Atmosfere girerken kapsülün hızı, saatte 27 bin kilometreye çıkacak.

Yolculuk 12 saat sürecek

Yaklaşık 12 saat sürecek olan bu yolculuk sırasında kapsülün hızı, ses hızını 20'ye katlayacak. Astronotları taşıyan Dragon kapsülünün dış katmanındaki sıcaklık, 7 bin dereceyi görecek. SpaceX şirketi, aracın bu yüksek sıcaklıktan zarar görmemesi için "PICA" isimli ısı kalkanını kullanıyor.

Kapsül nereye inecek?

Dragon kapsülü, atmosfere girdikten sonra aracın paraşütleri açılacak. Peki kapsül nereye inecek? Edinilen bilgilere göre aracın 7 muhtemel iniş noktası var. Kapsülün, Florida eyaletinin batısında yer alan Meksika Körfezi ile doğusunda bulunan Atlas Okyanusu'nda belirlenen alanlardan birine ineceği kaydedildi.

Yorumlar (0)