Gezeravcı, Diyarbakırlı öğrencilerin sorularını yanıtladı

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan canlı bağlantı yapan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, lise öğrencilerinin merak ettiği sorulara yanıt verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.01.2024, 15:08 Şeyda Gül
Gezeravcı, Diyarbakırlı öğrencilerin sorularını yanıtladı

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan canlı bağlantı yaparak Diyarbakır Abdullah Tivnikli Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin merak ettiği sorularını yanıtladı. Gezeravcı’ya yöneltilen sorular ve yanıtları şu şekilde;

Alper abi uzay nasıl bir yer gerçekten boşluk mu?

“Burası kocaman bir boşluk gibi görünüyor. Uzayın büyük boşluğu içinde küçük bir nokta olarak kalsak da gönlümüzde dünyanın görüntüsü ve sizin varlığınız çok büyük” diyen Gezeravcı, gençlere Türkiye'nin üzerinden geçerken el sallamayı unutmamalarını istedi.

Uzay istasyonunda eğlenebiliyor musunuz?

Ödevleri bitirdikten sonra öğrencilerin dışarı çıkıp oynadığı gibi dışarı çıkıp oynayacak bir oyun alanının olmadığını ifade eden Gezeravcı, Türkçede kubbe anlamına gelen gözlem penceresinden dünyayı izlemenin kendisi için eğlenceli olduğunu kaydetti.

Uzayda nasıl uçuyorsun?

Gezeravcı, “Yer çekimi yok, ayaklarımı yerden kesip süzülüyorum” yanıtını verdi.

Orada ne yapıyorsunuz?

Bir gününün orada 90 dakikanın içinde olduğunu ifade eden Gezeravcı, “Yani dünyanın etrafını 90 dakikada tamamlayabiliyoruz” dedi.

Güneş'i görebiliyor musun?

Güneş’i gördüklerini ancak direk bakamadıklarını anlatan Gezeravcı, dünyanın etrafındaki atmosfer olmadığı için yansımasının bile çok kuvvetli olduğunun altını çizdi.

Ay'ı görebildin mi? Gidebildin mi?

Dünya'dan 400 kilometre geldiklerini belirten Gezeravcı, “Ama Ay'a gitmek için yolumuz biraz daha uzun. Daha mesafemiz var” ifadelerini kullandı.

Hiç kara delik gördün mü?

Gezeravcı, “Çıplak gözle görmem mümkün olmadı” yanıtını verdi.

Yıldızlar orda daha mı parlak?

Gezeravcı, yıldızların bulundukları yerden biraz daha parlak göründüğünü aktardı.

Gökyüzüne bakarsak sizi görebiliyor muyuz?

TSİ ile 13.10’da Mısır’ın üzerinden geldiklerini vurgulayan Gezeravcı, “Van - Ağrı üzerinden geçerek Azerbaycan’a doğru devam ettik. Aslında bu görüşmeyi sabah yapsaydık; Eymen, 1 saat sonra tam üzerinden geçiyor olacaktım” değerlendirmesinde bulundu.

Uzayda neler yapıyorsunuz?

Gezeravcı, sabah 6’dan akşam 10’a kadar arı gibi çalıştıklarının altını çizdi.

Orada uzaylı var mı? Görseydin ne derdin ona?

“Uzaylı henüz görmedim ama görseydim sana Furkan’ın selamını getirdim derdim herhalde. O da bana bir şey yapmazdı o zaman” diyen Gezeravcı, senin bütün arkadaşların gibi buradaki uzaylıların da sevimli olabileceğini dile getirdi. Herhangi bir uzaylı ile karşılaşmadığını vurgulayan Gezeravcı, “Ama ben de merak ediyorum. Varlıklarını öğrenirsem farklı bir şey dönüşte seninle de paylaşacağım muhakkak” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)