ANKA-3 ilk uçuşunu gerçekleştirdi

TUSAŞ’ın büyük bir başarıya imza atarak geliştirdiği insansız savaş uçağı ANKA-3, ilk uçuşunu bugün gerçekleştirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.12.2023, 16:46 29.12.2023, 17:45 Buse Önder
ANKA-3 ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) geliştirdiği insansız savaş uçağı ANKA-3, bugün gerçekleştirdiği ilk uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ANKA-3'ün test uçuşunun başarıyla tamamlandığını duyurarak, ülkenin savunma kapasitesine güçlü bir katkı sağlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımda, ''TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağımız Anka III, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak” ifadelerine yer verdi.

Modern savaş ihtiyaçlarına uygun tasarlandı

TUSAŞ tarafından geliştirilen ve modern savaş ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanıp üretilmiş bir insansız hava aracı olan ANKA-3’ün yüksek manevra kabiliyetine sahip ve çeşitli hava ve yer hedeflerine karşı etkili bir şekilde mücadele edebildiği bilinmekteydi.

Aynı zamanda uzun menzilli bir uçak olan ANKA-3'ün stratejik öneme sahip bölgelerde uzun süreli görevlerde bulunabileceği, çeşitli sensör sistemleriyle donatılarak, yüksek çözünürlüklü gözetleme ve istihbarat toplama yeteneklerine sahip olduğu açıklanmıştı.

Uçuş toplamda 1 saat 10 dakika sürdü

Şirketin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu insansız hava aracı (İHA) olan ANKA III, yerli imkanlarla geliştirilen özgün bir projenin parçası olarak gökyüzüyle buluştu. ANKA III'ün ilk uçuşu toplamda 1 saat 10 dakika sürdü.

Saat 08.38'de pistten havalanan ANKA III, bu uçuş sırasında pisti pas geçme testini de başarıyla gerçekleştirdi.

‘Ülkemiz savunma sanayisinde iddiasını gösterdi’

Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, ANKA III'ün ilk uçuşuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Hayırlı uğurlu olsun. Allah ülkemizi korusun şimdi gökyüzünde düşmanın göremediği ama düşmanını gören bir İHA'mız var artık. Allah bahtını açık etsin" ifadelerini kullandı.

ANKA-3'ün Türk savunma sanayisinin yeteneklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, ANKA-3’ün ilk uçuşunun ardından yaptığı açıklamada, ''TUSAŞ, ANKA-3 ile bir kez daha ülkemizin savunma sanayisinde ne kadar iddialı olduğunu gösterdi. Bu tür projeler, ülkemizin milli savunma kapasitesini güçlendirmek adına önemli adımlardır'' ifadelerini kullandı.

ANKA III, maksimum seyir hızı 0,7 Mach, irtifa tabanı 40 bin feet, faydalı yük kapasitesi 1200 kilogram ve 10 saatlik havada kalış süresi ile Türkiye'nin savunma kabiliyetine önemli bir katkı sunmaya hazırlanıyor.

Yorumlar (0)