ABD'nin uzay aracının nereye düşeceği açıklandı!

Bazı ABD başkanları dahil pek çok ünlü kişinin DNA örneklerini Ay'a götüren uzay aracı, yakıt sızıntısı nedeniyle başarısız olmuştu. 2026'daki Ay misyonu öncesi keşif yapması planlanan "Peregrine One" bugün Dünya'ya düşecek. Aracın nereye düşeceği belli oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.01.2024, 17:24 Hakan Öksüz
ABD'nin uzay aracının nereye düşeceği açıklandı!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 50 yılın ardından Ay'a dönmek amacıyla "Peregrine" isimli uzay misyonunu başlatmıştı. 8 Ocak'ta Florida'dan fırlatılan Astrobotic Technology şirketinin uzay aracında tespit edilen yakıt sızıntısı, görevin başarısızlığa uğramasına yol açtı.

Dünya'ya düşerken parçalanacak

Uzay aracını geliştiren şirket olan Astrobotic Technology, Peregrine One'ın havada parçalanmasına izin vereceklerini bildirdi. Misyon için NASA ile 108 milyon dolarlık sözleşmeye imza atan şirket, aracın bugün Dünya'ya düşerken parçalanacağını kaydetti. İmha sonrası aracın parçalarının güvenli bölgelere düşmesi için çalışıldığı vurgulandı.

2026'daki Ay görevi öncesi keşif yapacaktı

Ay'a inmesi planlanan ancak motor kısmındaki yakıt arızasından dolayı başarısızlığa mahkum olan Peregrine One'ın görevi, 2026'daki Ay'a iniş görevi öncesi Artemis astronotları için keşif yapmaktı.

Güney Pasifik'e düşecek

Astrobotic Technology şirketi, uzay aracının Güney Pasifik'in ıssız bir noktasına düşeceğini kaydetti. Atmosfere giren aracın yanmaya başlayacağı, bazı parçalarının Dünya'ya yağacağı aktarıldı. Aracın yükleri arasında George Washington, Dwight D. Eisenhower ve John F Kennedy gibi ABD başkanlarının DNA örnekleri de bulunuyor.

Uzay enkazı olmaması için Dünya'ya yönlendirildi

Ay'a iniş görevinin başarısız olacağı anlaşıldığında aracın uzayda kirliliğe yol açmaması için Dünya'ya dönüşü planlanmıştı. Uzay aracının şu an Dünya'ya 100 milden daha yakın mesafede olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)