habernediyor.com

Yılbaşı fırsatçıları leblebiyi uçurdu

YAŞAM

Yılbaşı döneminde Antep fıstığı ve fındık fiyatlarının yüksek olması nedeniyle leblebi ve yer fıstığına yönelmişti. Bunu fırsat bilen satıcılar ise fiyatları yüzde 30 ila 50 oranında artırdı.

Yılbaşı fırsatçıları leblebiyi uçurduAntep fıstığı ve fındığın ardından fiyat artışlarından nasibini alan diğer kuruyemişler kabuklu fıstık ve leblebi oldu.

Sene boyunca rekolte düşüşü ve stok gibi problemler nedeniyle fiyatı artmaya devam eden fındık ile Antep fıstığını daha az satın alan tüketici yılbaşında da yer fıstığı ve leblebiye yöneldi. Bunun üzerine fiyatlarda bir anda yüzde 30 ila 50 arasında artış görüldü.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, marketlerin kendi markalarındaki ürünlerinde görülen fiyat artışına, kuruyemişçilerin tezgâhlarında da rastlandı. Fiyatların önümüzdeki günlerde normal seviyesine dönmesi bekleniyor.

Önceki yıl Antep fıstığının kilosu en düşük 60 lira iken, bu yıl 90 liradan 120 liraya kadar satılıyor. Yine 2019 yılı içinde en düşük kilo fiyatı 40 lira olan fındık, şu anda 65 ila 90 lira arasında tüketiciye ulaşıyor. 

Leblebi fiyatı 18 liradan 35 liraya; tuzlu fıstık ise 12 liradan 25 liraya çıktı.

"22'nin üstü fahiş"

Tavşanlı Leblebiciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Mustafa Sarı, Türkiye'nin leblebi üretimi konusunda önemli bölgelerinden olan Kütahya Tavşanlı'da mevcut durumda leblebinin kilo fiyatının 8-12 lira arasında değiştiğini ifade etti. İstanbul için leblebinin kilo fiyatının 22 liradan fazla olmasını fahiş fiyat olarak nitelendiren Sarı, "Daha bir hafta önce İstanbul'a 12 liradan satış yaptım. Bunun üzerine 5 lira kar payı konulabilir. İstanbul dükkân ve işçi maliyetlerini ekleyerek tabii. 20-22 liranın üstü fahiş fiyat olur. Yılbaşı dolayısıyla kuruyemişe bir ilgi vardı. Vatandaş, Antep fıstığı, fındık ve kaju gibi ürünlerde yüksek fiyatı görünce leblebi, kabuklu fıstık ve çekirdek aldı. Bir anda gelen talep artışı da fiyatları tetiklemiştir." diye konuştu.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.