habernediyor.com

Türkiye'de ilk kez görüntülendi! Koronayı bulaştırmış olabilir

YAŞAM

Türkiye'de rakun köpeğinin ilk kaydı KuzeyDoğa Derneği ekibi tarafından Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda fotokapanla görüntülendi. Rakun köpeğinin, yeni tip koronavirüsün yaban hayatındaki canlılardan insana geçişindeki ara bir tür olabileceği düşünülüyor.

Türkiye'de ilk kez rakun köpeği (Nyctereutes procyonoides), KuzeyDoğa Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Iğdır, Koç ve Utah Üniversiteleri tarafından birlikte bir proje kapsamında görüntülendi.

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı ve Yaban Hayatı Koridoru'ndaki Memeli Türlerinin Araştırılması Projesi kapsamında kurulan fotokapanlar tarafından görüntülenen rakun köpeğinin Türkiye'deki ilk kaydı, Turkish Journal of Zoology (Türk Zooloji Dergisi) Nisan 2020 sayısında yayımlanarak, bilimsel literatüre geçirildi.

"Varlığı ispatlandı"

KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah ve Koç Üniversiteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, Sarıkamış ormanlarında Türkiye için yeni bir memeli türü olan rakun köpeğini keşfettiklerini duyurdu. 2006 yılından bu yana bölgede kurulan fotokapanlarla 100 binden fazla fotoğraf ve video çektiklerini söyleyen Prof. Dr. Şekercioğlu, “Bunlar arasında geçen kış bir rakun köpeğinin Türkiye'deki ilk kaydına rastladık. Bu video hem Kars'ta hem Türkiye'de ilk kez rakun köpeğinin varlığını ispatladı. Rakun köpeği normalde Uzak Doğu ve Doğu Rusya'da bulunan bir tür" şeklinde konuştu.

"İstilacı bir tür"

Prof. Dr. Şekercioğlu, rakun köpeklerinin yaşadığı bölgedeki küçük memelileri ve diğer canlıları yediğine işaret ederek, “Ayrıca bölgedeki tilki, vaşak, porsuk gibi diğer orta boy memelilerle rekabet içinde olan bir tür. En son bu pazar günkü bir röportajda Almanların korona kampanyasından sorumlu virolog Christian Drosten, rakun köpeklerinin Covid-19'u insanlara geçiren ara memeli türü olabileceğini vurguladı. Ülkemize, bölgemize has bir tür olmaması ve istilacı bir tür olması açısından rakun köpeğiyle ilgili bir an önce gerekli araştırmanın yapılması, gerekiyorsa da kontrol altına alınması lazım" ifadelerini kullandı.

Hepçil (omnivor) ve köpekgiller familyasına ait olan rakun köpeği, akarsular gibi su kaynaklarına yakın ormanlar ve ormanlardaki açıklık alanlarda yaşıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.