habernediyor.com

Tehlikeli köpekler nereye şikayet edilir?

YAŞAM

Adana'da pitbull besleyen 2 kişiye 28 bin 689 lira ceza kesildi. Sahipli köpekler, sahipli hayvanlar nereye şikayet edilir? Yasak köpek beslemenin cezası ne kadar?

Sokaklarda sıkça karşılaşılan ve sahiplenilmesi suç olan "tehlikeli ırk" sınıfında yer alan köpekleri nereye şikayet edebiliriz? İşte örneğiyle tehlikeli köpek sahiplerini şikayet edebileceğiniz yerler...

01.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesinin l bendine göre Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasileiro gibi köpekler "tehlikeli ırk" olarak tanımlanıyor ve bu köpeklerin üretilmesi, sahiplenilmesi, Türkiye'ye sokulması, satışının ve reklamının yapılması, takas edilmesi, sergilenmesi ve hediye edilmesi suç teşkil ediyor.

Aksini yapanlar ise 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 28. maddesine göre hayvan başına 9.563 lira para cezası uygulanıyor ve köpeğe el konuluyor. Bazı durumlarda para cezası miktarı artabiliyor.

Silah gibi kullanılan tehlikeli ırklarla ilgili yetkili kurumlar ise Valilikler, Orman ve Su İşleri Müdürlükleri ve Kaymakamlıklar. Denetleme görevini ise bu makamların atadıkları icra ediyor. Tehlikeli cins köpeği, ona zarar vermeden etkisiz hâle getirecek ve barınağa emniyetli bir şekilde götürebilecek yetkili kurum ise Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğü (DKMP). Ayrıca Emniyet Teşkilatlarının Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri de tehlikeli ırklara müdahale edebiliyor.

DKMP'lerin her ilde 7 haneli sabit telefon nuramaları bulunuyor. 155 Polis İmdat Hattı ise bilinirliği, yetkisi ve erişim imkânı sebebiyle en çok tercih edilen hat olarak karşımıza çıkıyor. Tehlikeli ırklarla ilgili bir şikayet söz konusu olduğunda duruma el koyan polis memurları bir taraftan çevre güvenliği sağlayabiliyor, diğer taraftan koordineli olarak DKMP (Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü) ekiplerine bildirerek durumu kontrol altına alabiliyor. Emniyet Müdürlüklerinde bulunan Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekiplerinin de bizzat tehlikeli hayvan ırkı konusunda yetkisi bulunuyor.

Adana'da iki kişiye pitbull cezası!

Tehlikeli köpek ırklarını şikayet etmek için özellikle gezdiriliyor olması, suç işlemesi ya da etrafa saldırıyor olması gerekmiyor. Tehlikeli köpek ırklarını bulundurmak, ruhsatsız silah bulundurmak gibi bir suç.

Son örneği Adana'da yaşandı. Tehlikeli köpek ırkları listesinde bulunan pitbull besleyen 2 kişiye toplam 28 bin 689 lira ceza kesildi.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri tarafından Adana'da pitbull besleyen şüphelilere yönelik baskın düzenledi.

Adana şehir merkezinde 3 adrese operasyon düzenleyen ekipler, yasak ırk (tehlikeli ırk) köpek besledikleri gerekçesiyle M.S.K. ve S.İ'ye toplam 28 bin 689 lira para cezası uyguladı.

Adreslerde bulunan 9 pitbull, ekipler tarafından alınarak hayvan barınağına götürüldü.

Hayvan barınagına teslim edilen pitbull'lardan 6'sının yavru olduğu belirtildi.

Yorumlar (43)

mehmet topal 3 Yıl Önce

pitpull lardiye hepsi kötü deil bunu anlayın'!!!!

unal 3 Yıl Önce

hangisi kötü hangisi iyi ille birimize saldırıp parçalayıncamı fark edelim yasaksa beslemeyecksiniz yada cezanıza razı olacaksınız

Melek 3 Yıl Önce

Şu ana kadar 6 pitbull ihbar ettim. Besleyenlerin hepsi de 18 yasından kücük veletlerdi. Allah cezalarını versin

Neslihan 3 Yıl Önce

Polis asla gelmiyor "ister gelirim ister gelmem" diyebilecek kadar da rahat nasil olacak bu ulkede bu isler. Gidin karakola sikayet edin sikayetciyseniz diyor. Maskeye ceza yazmayi biliyorlar. Buna da gordukleri yerde geregini yapmalari lazim. Yolda maskesiz gezen vatandasa ceza yazmak icin "ceza yazamam birinin sizi sikayet etmesi lazim" mi diyorlar da bu kisiler icin karakola gidin sikayet edin diyorlar. Bu is icin geregi neyse yapacagim ama o polis arkadasi da ilgili birime sikayet edecegim. Polisle isiniz varsa gercekten biseylerle kayit altina almaniz lazim kanun benim deyip gorevi kotuye kullanan da var ne yazik ki.

Hasan 3 Yıl Önce

Arayınca polisler ilgilenmiyorki.

baran tosun 3 Yıl Önce

neden ihbar ettin

İbrahim 3 Yıl Önce

Kardeşim sokakta insanlara saldırdıklarını göre göre hala savunuyorsunuz ya sizde şunu anlayın aklı yok fikri yok hayvan işte sözleşmemi imzaladınız hayvanlar kimseye saldırmayacaksın diye acaba senin de çocuğuna veya ailene saldırsa aynı şeyi söyleyebilecek misin merak ediyorum klavyeden atıp tutması kolay sen kendi egonu tatmin edeceksin diye ben neden diken üstünde olayım pitbul besleyip neyi göstermeye çalışıyorsunuz anlamıyorum amacınız ne yasaksa beslersen şikayet olunca ödersin cezasını bu kadar basit saldırı olunca olan hayvana oluyor sahibinde götürüp barınağa tıkmak lazım

Damla 3 Yıl Önce

Gerçekten yorumlara bakıyorum ve utanıyorum sizden pitbull dogo kadar sakin ve nazik hayvanlar yok ben bir veteriner hekimim ve bu zamana kadar hiç bir pitbull ya da dogonun zararını görmedim.Hap içirmek için elimi gırtlağına kadar sokuyorum ama hayvan birşey yapmıyor.Zaten pitbullar down sendromlu çocukları korusun diye varedilen bir köpek ırkıdır.Yani zararlı değil korumacı bir köpektir. O köpekleri ihbar edince iyi bir şey yapmıyorsunuz aksine katil oluyorsunuz çünkü o köpekler sahiplerinden alınıp barınağa gönderiliyor ve ölümle pençeleşiyorlar.

Uğur 3 Yıl Önce

Valla şikayet etmek yerine gördüğümüzü vurmak serbest olmalı, kolluk kuvvetlerini boşa yormanın anlamı yok. Bunu bir hayvan sever olarak yazıyorum 3 tane kedi yavrusu öldüren cani hayvanı insanlar kesinlikle Öldürmelidir...

aslan 3 Yıl Önce

aptalca yazını okuyunca sinirden yanlışlıkla "beğendim" e bastım, kusura bakma sakın....gerçekten bir diploman varsa eğer, sana o diplomayı verenin........

fadime 3 Yıl Önce

bu irki yoketmeleri gerekir. kendini korumak isteyen bitane beylik tabancasi alsin kopekle ugrasmasin.

gizem 3 Yıl Önce

Allahından bulsunlar

furkan 3 Yıl Önce

evet ama sahipleri vahşileştiriyolar ve vahşileşmeye müsait bir köpek bu gün çocuğun deki köpeği üstüme saldı ne zaman geçsem aynısını yapıyor köpek tutsa parçalar beni yani şikayet etmeyelim de ne yapalım

Ufukcan 3 Yıl Önce

Pitbull,DOGO dediğiniz hayvan dünyanın en akıllı köpek ırkları dan biridir 8 aydır besliyorum 2 aylık köpek daha nereye işemesi gerektiğini bilmezken bunlar azını açık bırakacak kadar eğitim alabiliyor şikayet edince elinize ne geçiyor ağızlığı varsa tasması takılıysa sen o köpeği 100 metre ilerde görüyorsan sana burda batan şey ne ?

Gizem 3 Yıl Önce

Bu ırkları besleyenler genelde kötü niyetli insanlar içlerindeki vahşiliği bu hayvanları kullanarak çıkarıyorlar dün 6 yıldır sitede baktigim zavallı masum kediyi parçalatacak kadar serefsizler. O an elimde silah olsa hic düşünmeden o köpekleri öldürürdüm saldırgan bütün köpekler uyutulmali bunu hicbir hayvani ayırt etmeden seven hayvan seven biri olarak söylüyorum cunku etrafında kedi parcalayan çocuklara saldıran kopek görmek istemiyirum

a 3 Yıl Önce

O kadar akıllı hayvanlar ki çocuk ya da başka köpek cinsi gördüğünde boynuna kilitleniveriyorlar valla, bu devirde silaha gerek yok pitbull alacaksın sonra salağa yatacaksın!

İSİMSİZ 3 Yıl Önce

Yorumları okudum ve oncelikle şunu soylemek istiyorum.Pitbul kırması bir evladım var daha 1.5yasinda.Sahiplendigimde 3 aylıktı,genclik hastaligi,paraziti vs. Vardı.Özenle baktım iyilestirdim.Cocuklara alissin diye cocuklarin icinde büyüttüm,oynattım:) Suana kadar kimseye bir zararı olmadı. Fakat ne hikmetse kopegi orta kalabalik yerlerde gezdirmeye cikarttigimda "aaa bu pitbul kac" gibi sozlere cogu zaman Şahit oldum ve oluyorum.Bazen de kopeklerden anlayan kisiler sevmek istiyor sevdiriyorum :) Ben köpeğimi insancıl olarak yetistirdim ve şunu her zaman soylerim; "Kötü köpek yoktur,kötü sahip vardır".

Mehmet 3 Yıl Önce

Cezalar yetersiz. Bu tür köpekleri zaten gayrımeşru işler yapanlar besliyor. Cezalar arttırılmalı. Polis anında mudahale etmeli.

Mancoe 3 Yıl Önce

HAYVANLARIN KORUNMASINA DAİR UYGULAMA YÖNETMELİĞİ MADDE 12 – b) Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi çevresine tehlike arz eden hayvanlar sahiplenilemez, üretilemez ve satılamaz.

Ayşen erdinç 2 Yıl Önce

Evde besleniyor fakat köpek evde yanlız kalıyor sürekli agliyor çok ses yapıyor

Pitbul 2 Yıl Önce

Bence hayvanin ne günahı var bazi insanlar pitbuldan daha tehlikeli onlari barinaga atsinlar pitbul bence akilli ve sevecen bir kopek beslemesinin yasak olmasi cok sacma

hassan süleymnan 2 Yıl Önce

bende normal bir köpoğin ayağını parçalayana kadar bırakmadığını gördüm sizin kafa nereye çalışıyor

HayvanSever1i 2 Yıl Önce

Allah senin belanı versin köpeği yaratanda seni yaratanda aynı

İsimsiz 2 Yıl Önce

Benim bulunduğum muhitte de çok fazla var, genellikle ağızlarında korumalık yok, küçük çocuğumu gezdirirken falan gördüğümde bende çok tedirgin oluyorum.bu haberleri duydukça korkum ve üzüntüm daha da artıyor .ben anlamıyorum saldırgan mı değil mi tabi, ama anlayan bir arkadaşımdan duydum,kötü niyetli insanlar bu hayvanları saldırgan yapmak için özel eğitim veriyormuş.inşAllah saldırgan olmayanına denk geliriz diye dua etmekten başka bir çaremiz kalmıyor

Erkan İnsansever 2 Yıl Önce

@HayvanSever1i denen mahlukat, Allah seni bir pitbulla parçalatır inşaAllah. O zaman bakalım pitbull seviciliğin devam eder mi? Yoksa seni yaradana yaptığın bu alçakça hakaretten pişmanlık duyarda, af mı dilersin?

ali boz 2 Yıl Önce

iyi yapmışsın ellerine sağlık ve ayrıca pitbull Allah yaratması falan da değildir yeryüzünü kana bulayan insanoğlunun eseridir yeryüzündek bütün pitbulların katli insanlığın gereğidir.

Zuhal 2 Yıl Önce

Hepsi kötü değil ne demek ya küçücuk çocuklar Allah korusun parta oyun oynarken, okula giderken vs AA bu tehlikeli ya da değil mi diyecek Allah insaf merhamet versin biraz, ölümle sonuçlanabilecek derecede riskli silah olarak kullanılabilir deniliyor. Hala neyi savunuyorsunuz siz?

haydar 2 Yıl Önce

Bir kopek cinsi tehlikeli bulunuyor ise bunun yasaklanması normal. Toplum içinde, şehirde böyle şeyler olmaz. Benim yılanım beni sokmuyor, akrebim çok akıllı vs. gibi şeyler anlamlı değil. 100 bitbull'un 10'u saldırgan olsa (bir şekilde onu yetiştiren sebebiyle ya da başka sebepler) ve 5'i gidip çocukları öldürse bunun cezasını kim alacak, pitbull mu? Yoksa sahibi mi? Lütfen gidin daha makul ırklar besleyin, köpek sevginizi öyle gösterin. Onlar bile saldırabilir ama tehlikeli değiller en azından diğerleri kadar.

Demirbüken 2 Yıl Önce

Pitbull besleyenleri de atacaksın hayvan barınağına ne kadar k.ansız varsa pitbull besliyor savunuyor seviyor

semiha apak 2 Yıl Önce

bu ülkenin hiçbir memuru görevini düzgün bir şekilde yapmıyor ki. şikayet etsen ne? kaza olmuş polis kollarını sarkıtmış kazaya bakarak geçip gidiyor. bu ülke bu yüzden hiçbir avrupa ülkesinin yanına yaklaşamaz. önce devletin kendi memurunu denetlemesi gerekiyor. ayrıca pitbull dogo vs türleri savunanlar. o hayvanların psikolojik olarak ters tepkileri olabiliyor. ısırdığında diğer köpeklere nazaran daha ciddi zararlı sonuç veriyor. bence ülkede kesinlikle yasaklanması gerekiyor. bizim insanımız bırak maskeyle gezdirmeyi dışkısını bile temizlemiyor. dışarda heryer pislik içinde. arkadaşımın köpeğine 4 gün baktım bir kez olsun dışkısını yaptığı yerde bırakmadım. her şeyin bir raconu var. herkes hayvan bakmasın bir zahmet.

Saban 2 Yıl Önce

Devlet tarafın dan yasaklanmış bir hayvan beslemek ve bunu savunmak ne demek başka ırk hayvan besleyin kaç tane çocuğa zarar verdi bu hayvanlar ağırlık ve tasma ile dışarı çıkarılması gerekiyor daha bu akşam bir kız çocuğu tasmasını çıkartmış ve nede ağırlık vardı illa yine birine zarar verin ce mi bir şeyler yapılmalı köpek türü mu kalmadı yasak olmasına rağmen besleyen herkesi iyi niyetli düşünmüyorum

cocuklar melektir 2 Yıl Önce

Hepiniz defolun, özellikle veterinerim diyen! O kör gözünüzü açın ve haberleri okuyun, sonra da yüreğiniz varsa gidin bunu Akdeniz Tıptaki 4 yaşındaki Asiye'ye anlatın, hayatı boyunca çekeceği acıları bi hayal edin, travmayı düşünün. Benim de 4 yaşında çocuğum var, benzer birşey olsa seri katil olur son nefesime kadar dizerdim.

Yasemin 2 Yıl Önce

Komşumuzun evinde pitpul var dişarıya hava almaya çıkardığında bile korkuyoruz

Enes 2 Yıl Önce

Yeşilyurt türbe sokak NO.26 DOGO ARJANTİN

Hak 2 Yıl Önce

Komşumuzun oglunda var çocuk serseri sapık pis bş çocuk bide pıtbul aldı tamam mahalle bitti. 17.01.2022 ve sokakta gezdiriyor. Polis işden eve yasak saatinde geç kalanlara acımadı bunlara ilgilenmen yok

fatih 2 Yıl Önce

senin doktrluğun batsın .kopek saldırılarının yuzde 90 bu ırklar yüzünden....hala çıkmıs mal mal konuşuyor

berke 2 Yıl Önce

çünkü bu iş kanun gereği polisin asli görevi değildir. Kanun gereği polisin hiçbir sorumluluğu yoktur. Bu haber bilgi kirliliğidir.

Mehmet 2 Yıl Önce

Bizim sokakta bi komşumuz köpeğini sürekli dışarıya dolaşmaya çıkarıyor ağızlık takmadan kime nasıl sikayet edebilirim bilgi verebilir misiniz

Umut 2 Yıl Önce

Şu pitbulların sonu gelsin artık beynimi yiyor sahibini ısıram bir ırktan ne bekleniyor öldürün gitsin #katilpitbull

Ufuk 2 Yıl Önce

Ben veterinerim ben eğitmenim şeklinde konuya girip, insan güvenliğini tehdit edici köpek ırklarını savunan kişilere, şiddeti teşvik edici söylemleri sebebiyle cezai işlem uygulanmalı, tekrarı halinde ise hapis cezası düşünülmelidir. Cahil insandan daha tehlikelisi eğitimli cahillerdir. Topluma tehdit oluşturacak konularda tehdidi destekleyici beyanat vermek kimsenin haddine değildir.

Vatandaş 2 Yıl Önce

Görüldügü yerde vurmak serbest olsun .

Yasin 2 Yıl Önce

Sokakta Siyah Beyaz Pitbul Gördüm Ne yapmalıyım

Numan 6 Ay Önce

Mehmet topal, zekan az.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.