habernediyor.com

Salgının değiştirdiği beslenme alışkanlıkları şeker hastalığını beraberinde getiriyor 

YAŞAM

İzmir’deki özel bir hastanede iç hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Dr. Esra Irmak Üstün, Covid-19 salgını döneminde değişen yeme alışkanlıklarının şeker hastalığına davetiye çıkardığını açıkladı. 

İç Hastalıkları Uzmanı Esra Irmak Üstün, salgın döneminde fiziki aktivitelerin kısıtlanması ve evde geçirilen sürenin artması üzerine pek çok kişinin yeme stilinin değiştiğini ve bunun da şeker hastalığına davetiye çıkardığını belirtiyor. 

Özellikle evde kalınan süre içerisinde mutfağa daha fazla kişinin girdiğini, daha fazla yemek yendiğini ve sağlıksız mutfak alışverişlerine yönelindiğini aktaran Doktor, dünya genelindeki verilere bakıldığında pek çok kişinin insülin direncinin arttığını ifade ediyor.

Kısıtlamalar beraberinde insülin direncini getiriyor



Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının milyonlarca kişinin evden çalışmasına, pek çok kişinin de işten ve okuldan mahrum kalmasına vesile olduğunu ve bunun da pek çok günlük alışkanlığı değiştirdiğini söyleyen Doktor Üstün, tüm bunlara ek olarak kişinin sürekli stres altında olmasının da insülin direncini artırdığını belirtiyor.

İnsülin direncinin yüksekliği tedavi edilmediğinde başta diyabet olmak üzere obezite, kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türlerine de vesile olabiliyor. Üstün, ofis içinde ve bilgisayar başında çalışanların, evden çalışanların, bilgisayar başında uzaktan eğitim görenlerin fiziksel aktivitede bulunmamaları sebebiyle; ailesinde diyabet genetiği olanların ve hali hazırda tip-2 diyabet teşhisi konmuş kişilerin de yeme alışkanlıklarını değiştirmeleri sebebiyle risk altında olduklarını ifade ediyor. 

Önlemi almak mümkün

Esra Irmak Üstün, gün aşırı 40 dakikalık fiziksel aktivitenin yapılması, alkol, sigara ve basit şekerlerden uzak durulması durumunda hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu söylüyor. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.