habernediyor.com

Önceden çöpe atılıyordu: Kamerasız tuşlu telefonlar kıymete bindi

YAŞAM

Unutulmaya yüz tutan tuşlu ve kamerasız telefonlara olan talep son yıllara nazaran zirve yaparken, ikinci el telefon satışı gerçekleştiren işletmelerde eski telefon stokları tükenme aşamasına geldi.

Teknolojinin gelişmesi ile beraber halk arasında 'yaşlı telefonu' olarak da adlandırılan tuşlu ve kamerasız telefonlara olan rağbet bir hayli azaldı. Büyük bir çoğunlukla akıllı telefonları tercih eden vatandaşlar, eski model telefonları rafa kaldırdı. 

Genelkurmay Başkanlığı'nca askeriyede kısmen telefon kullanımına müsaade edilen kararın ardından, bu özellikleri sunan eski telefonlara olan talep de patlama yaşandı. İkinci el telefoncularda bulunan kamerasız telefon stokları tükenmek üzereyken, bu durumun ardından fiyatlarda da büyük oranda yükseliş yaşandı. Kısa bir süre evvel 50-100 TL fiyat bandında alıcı bulamayan tuşlu telefonlar; şimdilerde 250-300 TL'ye kapış kapış satılıyor.

“Bunu karşılayabilecek bir stok yok”

Tuşlu ve kamerasız telefonların genellikle yaşlı kişiler tarafından kullanımı kolay olduğu için tercih edildiğini kaydeden ikinci el telefon satıcısı Korkmaz Sönmez, Genelkurmay Başkanlığı'nın aldığı kararın ardından piyasadaki stokların azalmaya yüz tuttuğunu söyledi. Yeni üretimin olmaması sebebiyle fiyatlarda da yükseliş yaşandığına vurgu yapan Sönmez, “Tuşlu telefonlar genel itibarıyla yaşlı kesim tarafından daha kolay kullanım sunduğu için tercih ediliyor. Son birkaç sene içerisinde askeriye tarafından insanların iletişimde kalması için bunlara bir serbestlik getirildi. Buna göre, kamerasız tuşlu telefonlara izin veriliyor. Bu nedenle de tuşlu telefonlara olan talep arttı. Erkekler akıllı telefonları olmasına karşın, artık askere giderken tuşlu telefon alıp gidiyor. An itibarıyla piyasada kullanımı çok olmadığı için sayıları da aynı oranda azaldı. Üretiminin neredeyse olmaması ve talebin artması sebebiyle hem sayı azaldı hem de fiyatlar arttı. Talep gerçek anlamda çok fazla. Önceleri günde 1 tuşlu telefon satılıyorsa; artık 10 tane rahatlıkla satılıyor. Stoklar tükenmek üzere.” ifadelerini kullandı.









Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.