habernediyor.com

Kanguru gibi zıplayarak hareket ediyor: Türkiye'de görüntülendi

YAŞAM

Elazığ'ın Baskil ilçesinde, IUCN'nin (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) 'kırmızı listesinde' de yer alan Arap tavşanı bulundu.

İlçeye bağlı Aydınlar köyünde ikamet eden İrfan Soyak, basın mensuplarına, büyükbaş hayvanlarını sulamaya götürdüğü esnada daha evvel görmediği bir hayvana denk geldiğini belirtti.

"Kendine geldikten sonra doğaya bırakacağım"

Hayvanı ilk gördüğünde büyük bir şaşkınlık yaşadığını dile getiren Soyak, şöyle konuştu:

"Böyle bir türle ilk kez karşılaşmıştım. Vücudu fareye, kulakları tavşana, ayakları ise kanguru ayaklarına benziyordu, çok sevimli ve bir o kadar da ilginç bir hayvandı. Hayvanın kaçamadığını, bitkin olduğunu fark ettim. O yüzden etraftaki büyükbaş hayvanlardan zarar gelmesin diye koruma altına aldım. Hayvana su verdim, buğday ve mısırla besledim. Durumu, ilk bulduğum ana nazaran çok daha iyi. Biraz daha kendine geldikten sonra doğaya bırakacağım."

"Türkiye'de ender görülen türlerden biri"

Fırat Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Akın Temizer, global ölçekte nesli tükenme tehlikesi altındaki türlerin kayıt altına alındığı IUCN'nin kırmızı listesinde de bulunan türün, Baskil ilçesinde de görülmesinin önemli olduğuna işaret etti.

Bahse konu türün yer altında yaptıkları yuvalarda yaşadıklarını dile getiren Temizer, şu sözleri sarf etti:

"Arap tavşanı yer altında yaklaşık olarak 2-3 metre uzunluğunda oyuklar kazarak gündüzleri sıcaktan korunmak amacıyla günün büyük kısmını yuvasında uyuyarak geçirir. Beslenmek için daha çok gece saatlerini tercih eder, gececi kemirgen bir hayvan türü olduğu söylenebilir. Kış aylarında ise besin sorunu yaşamamak için kış uykusuna yatar. Adeta bir kanguru gibi zıplayarak hareket eder. Ülkemizin birçok bölgesinde yaşayabilen fakat ender görülen türlerden biri. Arap tavşanının farklı özelliklerde alt türleri de bulunuyor. Baskil ilçesinde görüntülenen Arap tavşanı da dünyada ender olarak görülen türlerden biri. Buna ilişkin olarak bölgede bilimsel bir araştırma başlatacağız."





Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.