habernediyor.com

Evine kurduğu sistemle 8 senedir elektriğe tek kuruş para vermiyor

YAŞAM

Eskişehir’de emekli müteahhit Mehmet Çolak, bağ evine yüksek maliyeti nedeniyle elektrik getiremeyince, doğal enerji kaynakları rüzgar ve güneşi tercih etti. Yaptığı sistemle Çolak 8 senedir elektriğini tamamıyla bedava olarak üretiyor.

Eskişehir’de yaşamını sürdüren emekli müteahhit Mehmet Çolak, bağ evine kurmuş olduğu sistemiyle kendi elektriğini üreterek 8 senedir elektriğe hiç para ödemedi.

78 yaşında olan Mehmet Çolak, 10 sene önce şehir dışında bir bağ evi yaptı ve gerekli izinleri almak için ilgili kurumlara başvuru yaptı. Eve elektrik bağlatma ücretinin 25 bin TL olduğunu öğrenen Çolak, evin elektrik ihtiyacını karşılamak maksadıyla farklı yollar aradı.

Ucuz ve temiz olmasından dolayı güneş ve rüzgar enerjisini düşünen müteahhit Mehmet Çolak 2011 senesinde başladığı çalışmalarını 2013 senesinde bitirdi ve 8 senede yaklaşık 10 bin lira masraftan kurtuldu.

"8 senedir evin bütün elektriğini ücretsiz olarak üretiyorum"

Konuya dair açıklama yapan Çolak, “2011 senesinde 25 bin TL para istediler. Bu para çok geldi ben de bu sistemi kurmaya karar verdim. Önce 2 bin TL masraf yaptım. Pervane bir aydınlatma yapıp ilave güneş panelleri aldım. 2 bin TL’ye aldığım bu sistemi 8 yıldır kullanıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım.

Mevcut olarak 220 volt elektrik alıyorum. 8 senedir normal elektrik kullanmış olsaydım yaklaşık olarak 8-10 bin TL elektrik faturası ödeyecektim. Şuana kadar maliyet yarısı kadar bile olmadı. Bütün ihtiyacımı görüyorum. Elektronik her türlü aletimi kullanıyorum. Burada bir de bahçemiz var. Yazın sulama yapıyoruz. Depolarımı doldurup damlama sulama sistemini çalıştırıyorum. Bu elektrikle, buzdolabı, TV, elektrik süpürgesi gibi bütün elektronik aletler çalışıyor.” dedi.

“Komşularım da yaptı, hepsi memnun”

Mehmet Çolak, yenilenebilen enerji kaynaklarını her zaman merak ettiğini ifade ederek, komşularının da bu sistemi beğenip evlerine kurduklarını ve çok memnun olduklarını söyledi. Salgın zamanında bağ eviyle kendilerini dışarıdan izole ettiklerini söyleyen Çolak, evlerinin kendi kendine yetmesinden dolayı dışarıya hiç çıkmadıklarını kaydetti.

Çolak, “Gençliğimde de bunu denemiştim, bir ev yapıp pervaneyi oraya koymuştum ve aydınlatma yapıyorduk. Ardından pervaneyi alıp buraya koydum. İnternetten de biraz araştırdık. Burayı yapmanın ardından yaklaşık olarak 20 kişi evi bakmaya geldi. Evimiz ziyaret yeri gibi oldu. Herkes gelip görmek istiyordu. Tarife uygun yapanlar oldu. Şu anda köy evinde böyle elektrik kullanan kişiler var. Herkes de gayet memnun. Korona pandemisi ilk çıktığında Eskişehir’de yaşıyorduk. Buraya gelerek kendimizi de izole ettik. Hiç kimseyle de görüşmedik.” dedi.

Yorumlar (3)

Muhammed 3 Yıl Önce

MaşAllah

RIDVAN ARIK 3 Yıl Önce

Mehmet çolak beye nasıl ulaşabiliriz? ridvanarik@gmail.com

RIDVAN ARIK 3 Yıl Önce

Mehmet çolak beye nasıl ulaşabiliriz. ridvanarik@gmail.com

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.