habernediyor.com

Kuyulardan çıkarılmaya başlandı: Fiyatı altınla yarışıyor

TARIM

Ülkemizde en fazla kestane üretilen İzmir ve Aydın'da, yaklaşık olarak bir ay evvel hasat edilerek kuyulara yerleştirilen kestanelerin sofralara olan yolcuğu başladı. Çiftçiler, fiyatı neredeyse altınla yarışan kestaneyi 10 ila 35 lira arasında değişiklik gösteren fiyatla toptancılara satıyor.

Türkiye'deki kestane üretiminde toplam rekoltenin yüzde 42'lik bölümünü karşılayan Aydın’da, geçtiğimiz ekim ayı içinde ağaçlardan toplanarak kuyulara yerleştirilen kestaneler, dikenli kabuklarıyla birlikte bekletildikleri kuyulardan alınarak özel makinelerle kabukları soyuluyor. Toptancılar tarafından alınan kestaneler, birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Üreticisini memnun ediyor

Kestane üretimin bir hayli fazla olduğu Aydın'ın dağlık bölgelerindeki köylerde traktöre bağlanan dövme makinesi ile gerçekleştirilen işlemler neticesinde kestaneler dikenli kabuklarından ayrılıyor. Ayıklama işlemleri esnasında elekler yardımıyla da kalibresine bakılarak ayrılan kestanelere, parlaklığına ve iriliği göre fiyat biçiliyor. Kilogramı 10 ila 35 lira arasında toptan bir şekilde satılan kestaneler, çiftçinin de yüzünü güldürüyor.

2020'ye göre büyük artış

Ülke genelinde senelik yaklaşık olarak 60 ila 65 bin ton kestane üretimi yapılırken, bu miktarın yaklaşık 25 bin tonluk kısmının İzmir ve Aydın'ın ortak noktasında bulunan dağlarda üre
tildiği öğrenildi. Ülkemizde üretilen kestanelerin ise İtalya, Suudi Arabistan, Kuveyt, İngiltere, Lübnan, Fransa, İngiltere ve Ürdün gibi ülkelere ihraç edildiği kaydedildi. Öte yandan, özellikle en büyük alıcı olarak öne çıkan İtalya'da çocuk maması ve un haline getirilerek değerlendirilen kestanenin fiyatı da sürekli yükseliyor. Kestane, geçtiğimiz sene 4 ila 20 lira arasında değişen fiyatlarla toptancılara satılıyordu.



Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.