habernediyor.com

Spor yaparken teknolojiden nasıl faydalanabiliriz?

SPOR

Teknoloji gün geçtikçe hayatımıza daha çok yer edinmeye devam ediyor. Teknolojiden sadece iş hayatınızda değil spor alanlarında da faydalanabilirsiniz. Spor yaparken faydalanabileceğiniz teknolojileri sizler için derledik.

Teknoloji hayatımızın her aşamasını kolaylaştırıyor. Özellikle son yıllarda ürünlerin giderek daha ulaşılabilir fiyatlarda olması ve işlemcilerin küçülüp farklı farklı giyilebilir akıllı cihazların hayatımıza girmesiyle teknoloji ile birleşik bir hayat yaşadığımızı söyleyebiliriz. Örneğin herhangi bir konu hakkında bilgi edinmek için telefonumuza başvuruyor, banka işlemlerimizi ATM’den hallediyor, akıllı ev cihazları ile hayatımızın her dakikasını kolaylaştırıyoruz.

Teknolojiden faydalanabileceğimiz bir diğer alan da spor. Spor yaparken kalp ve vücut dinamiklerimiz sürekli değiştiği için teknolojiden faydalanarak bu dinamiklerin takibini kolayca yapabiliriz.

Zaman yönetiminin önemi

Örneğin yüzme, koşu, bisiklet sürmek gibi saniyenin bile önemli olduğu zamana bağlı egzersizler yapıyorsanız hassas bir akıllı cihazla bunu ölçebilirsiniz. Örneğin belli uzunluktaki parkuru 45,85 saniyede tamamlıyorsanız, bunu 1 2 saniye de olsa düşürmek kondisyonunuz açısından çok önemli. Başlangıç ve bitiş noktalarına koyacağınız ve akıllı saat ya da bilekliklerinizin algılayabileceği bir cihazla detaylı bir ölçüm yapabilirsiniz.

Uzmanlar ayrıca spor yaparken zamanı yönetmenin sporcuları hedefe ulaşmaları ve kendi gelişmelerini görmeleri açısından önemli olduğunu da vurguluyor. Bu şekilde antrenman sürenizi ve temponuzu kayıt altına alan ve size çeşitli senaryolara göre uyarılarda bulunan bir akıllı cihazla sporunuzdan daha fazla verim alabilirsiniz.

Nabzınıza göre temponuzu ayarlayabilirsiniz

Nabız spor yaparken vücudumuzu direkt etkileyen ve en doğru sonucu görebildiğimiz bir çıktıdır. Kalp ritminiz aynı zamanda besin ve oksijen açısından zengin olan kanı vücutta dolaştırılmasından sorumludur. Spor yaparken de yaptığınız spora ve yoğunluğuna bağlı olarak da nabzınızın belli sınırlar içinde olması gerekir. Bu nedenle spor yaparken sık sık nabız kontrolü yapıp temponuzu ve enerjinizi nabzınıza göre en sağlıklı şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin koşu esnasından 25 45 yaşları arasından spor yapan birinin kalp atışının 110 ila 160 arasında olması gerekir. Eğer koşu sırasında kalp atış hızı bu sınırların dışına çıkıyor ya da sürekli ritim değişiklikleri oluyor ise bunun farkına varmak sağlınız için faydalı olacaktır.

Bileğinize takacağınız akıllı bantlar ya da spor özelliğini de içeren akıllı saatler ile anlık olarak kalp atış hızınızın takibini yapabilirsiniz. Kalp atış hızını anlık olarak görebileceğiniz gibi akıllı cihaz ile uyumlu bir mobil uygulama ile ilgili verilere antrenman sonrasında da ulaşabilir ve nabzınıza ilişkin bir raporlama çıkarabilirsiniz.

Spor yaparken temponuzu nabzınıza göre ayarlayarak yaptığınız spordan daha fazla verim alabilirsiniz. 

Çoklu sporları koordine edebilirsiniz

Eğer birden fazla sporla uğraşıyorsanız ve bu sporlardan nasıl bir performans sergilediğinizi ve vücudunuzun bu sporu yaparken nasıl tepki verdiğini görebilirsiniz. Yürüyüş, koşma, yüzme bisiklet, yoga ve benzeri spor modlarına uyum sağlayabilecek bir akıllı cihazla hem kendi takibinizi net bir şekilde yapabilir hem de farklı disiplinlere sahip sporları bir arada yürütebilirsiniz.

Örneğin koşu ve futbolu örnek alacak olursak uzmanlar koşu ve futbolun bir arada yapıldığı zaman vücuttaki aerobik zindeliği yükselttiğini ve dinlenme sırasında kardiyovasküler işlevleri de iyi yönde etkilediğini belirtiyor. Eğer bunu gibi birlikte yaptığınız bir spor varsa birlikte yürüttüğünüzde vücut fonksiyonlarınızı nasıl etkilediğini çıktılarla alabilirsiniz.

Akıllı spor ekipmanları ile daha fazla verim

Teknolojik yeniliklerin sporu en çok etkilediği bir diğer nokta ise akıllı spor ekipmanları. Spor salonundaki her ekipmanın size uygun olduğunu düşünebilirsiniz ancak uzmanlara göre her alet her vücut tipine göre uygun değil ve buna dikkat etmemek sakatlık ve yaralanma risklerini de beraberinde getirebilir. Örneğin akıllı bir fitness silindiri kullanarak farklı zorluk seviyelerine göre daha kolay ısınabilir, ip atlarken akıllı ip atlayıcılar kullanıp manyetik sensörler ile temponuzu ve ne kadar ip atladığınızı kaydedebilir yine akıllı bir tartı ile vücudunuzdaki yağ, kas, kemik gibi parametrelerin ölçümünü kolaylıkla yapabilirisiniz. Bu cihazlarla yapacağınız ölçümlerde özellikle kanınızdaki oksijen miktarını ölçebilir ve size en uygun ekipman ve tempo düzeyini kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Akıllı tartılar ile vücut dinamiklernizi ölçüp sporunuzu ve planlamanızı bu değerlere göre ayarlayabilirsiniz.

Akıllı adımlar

Ayrıca son dönemde moda olmaya başlayan akıllı ayakkabılar da spordaki hayatımızı kolaylaştırabilir. Bluetooth bağlantısı ile bağlantı kurabileceğiniz bu akıllı ayakkabılar ile koşu hızınızı, mesafenizi, hareketlerinizi ve ayak konforunuzu ayarlayabilirsiniz. Örneğin basketbol oynarken her hareketinizin kayıt altına alındığı ya da yürüyüş yaparken ayakkabınızın ortopedik ayarlarının yapılabildiği akıllı ayakkabılar gittikçe daha çok sporcunun ilgisin çekmeye devam ediyor.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.