habernediyor.com

Futbol kuralları bir zamanlar böyleydi!

SPOR

1863'ten bugüne kadar futbol pek çok değişim geçirdi. Zaman içinde neredeyse tamamen değişen kuralları inceledik.

Bugün milyonlarca insanın takip ettiği futbol her zaman bu şekilde oynanmıyordu. Hatta futbolun bebeklik dönemine gitseydiniz, muhtemelen bunun futbola benzer farklı bir oyun olduğunu düşünecektiniz.

İlk kurallar Cambridge Üniversitesi'nde oluşturuldu

1863 yılında İngiltere'nin Cambridge Üniversitesi'nde oluşturulan futbol kuralları şimdikinden bir hayli farklıydı. Topun ilerisinde olan bütün futbolcular "ofsaytta" sayılıyordu. 3 yıl sonra bu kural  "kale ve top arasında 3 rakip oyuncu varsa oyuncular ofsayt sayılmaz" şeklinde değiştirildi. 

İlk yıllarda futbolcu, sadece "topu doğru bir şekilde kontrol etmişse" pas verebiliyordu.

Kale direğinin boyu 5 metreydi!

1866'da kale direğinin boyu 5 metreyi buluyordu! Daha sonra direğin boyu 2,44 metreye düşürüldü.

Kaleciliğin doğusu!

Yıl 1870'e gelene kadar "kaleci" diye bir mevki yoktu ve kaleye gelen topa bütün oyuncular elle müdahale edilebiliyordu. Ancak bunun oyunu kötü yönde etkilediği görülünce 1871 yılında "kalecilik" ortaya çıktı. Kaleci mevkisinin ortaya çıkışıyla birlikte elle oynama kuralı da değişti. Artık sadece kaleci topa elle müdahale edebilecekti.

Atılan her golden sonra takımlar kale değiştiriyordu

Takvimler 1872 yılını gösterdiğinde kornerden topu oyuna sokma kuralı getirildi. Bundan üç yıl sonra ise oyuna "takımların atılan her golden sonra kale değiştirmesi" kuralı eklendi.

Futbolda hakem dönemi

1878 yılında futbol sahasında ilk defa bir hakem düdük çalıyordu. 1881'de ise hakemler "yazılı olarak" kurallarda yer almaya başladı.

İlk kez futbol kuralları yayımlandı

1891 yılında "penaltı vuruşu" getirildi, kale ağlarının direklere dikilmesi önerisi de bu yılda dile getirildi. Futbol kuralları ilk defa 1896 yılında yayımlandı.

Penaltı atışı sırasında kalecinin çizgide durması gerektiği kuralı ise 1929'da getirildi.

Kaleciye sınırlama

Kalecinin bütün sahada topa elle müdahale edebileceği kuralı, 1912 yılında ceza sahası ise sınırlandırıldı.

Kupalardaki ilk kırmızı kart Doğan Babacan'dan!

Kupalardaki ilk kırmızı kartı ise 1974 Dünya Kupası'nda Batı Almanya ile Şili'nin karşılaştığı açılış maçında Şilili Calos Caszely'yi oyundan atan Türk hakem Doğan Babacan gösterdi.

Hücum futboluna destek

1990'lı yıllara girilirken "defansif futbol oynama"nın futbolu zevksiz hale getirdiği düşünülerek kurallara bazı düzenlemeler getirildi. "Bariz gol şansı" kavramının ortaya çıkması ve ofsaytın da basitleştirilmesiyle hücum takımına avantajlar sağlandı. 

Doksanlı yıllarda getirilen "kalecinin 5–6 saniye içinde topu oyuna sokması" ve "ayakla atılan geri pasta kalecinin topu elle kontrol edememesi" kurallarıyla hücum futbolu desteklendi.

Bugün futbolda "hücum oyununa destek" teşvik ediliyor ve ilerleyen yıllarda da buna dönük kurallar getirileceği ifade ediliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.