habernediyor.com

İtalya’da koalisyon krizi! Erken seçim gündemde

SİYASET

İtalya’da geniş katılımlı bir koalisyonla başbakanlık koltuğuna oturan Mario Draghi, hükümet ortaklarından gelen sert eleştiriler sebebiyle zor günler geçiriyor. 

Koalisyon ortakları arasında Draghi’yi en çok eleştiren grup ise ‘5 Yıldız Hareketi’ olarak dikkat çekiyor. Kendisine gelen eleştirilere tepki gösteren Başbakan Draghi, bu tür ültimatomların İtalyan demokrasisine zarar verdiğini vurguladı. 5 Yıldız Hareketi’nin üst düzey yetkilileri ise koalisyondan çekilme tehdidini sık sık dile getirerek erken seçime yeşil ışık yakıyor. 

Giuseppe Conte’den Başbakan Draghi’ye ültimatom

5 Yıldız Hareketi’nin koalisyondan çekilmesi halinde İtalya’da yeniden erken seçim gündeme gelecek. Eski Başbakan Giuseppe Conte’nin genel başkanlığını yürüttüğü 5 Yıldız Hareketi, perşembe günü gerçekleştirilecek güven oylaması öncesi uzun bir liste yayımlayarak politika taleplerini paylaştı. Taleplerin kabul görmemesi halinde Draghi hükümetine desteğin kesileceği vurgulandı. 

Geniş bir koalisyon desteği ile başbakan olmuştu

1,5 senedir İtalya’da başbakanlık koltuğunda oturan Draghi, geniş bir koalisyon desteği ile hükümete gelmişti. Normal şartlar altında 2023 yılında yapılması planlanan genel seçimlerin, mevcut koalisyon krizi sonrası daha da erken bir tarihte gerçekleştirilebileceği bildirildi. Öte yandan, Draghi’ye bir darbe de aşırı sağ görüşleri ile bilinen Lig Partisi’nden geldi. Partinin lideri konumunda bulunan Matteo Salvini, 5 Yıldız Hareketi’nin koalisyondan çekilmesi halinde kendilerinin de hükümete desteklerini keseceklerini duyurdu. Erken seçime sıcak baktıklarını dile getiren Salvini, “Ülkemiz için bir an önce erken seçime gitmek en doğru karar olacaktır” ifadelerini kullandı. 

“Erken seçimi konuşmamız ve değerlendirmemiz gerekir”

5 Yıldız Hareketi tarafından talep edilen politikaların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Lig Partisi Genel Başkanı Matteo Salvini, “Eğer 5 Yıldız Hareketi bu koalisyondan çekilme kararı alırsa, bizim de hükümete desteğimiz son bulur. Her şeye hazırlıklı olmak zorundayız. Bazı değişikliklerin gerektiği çok açık. Erken seçimi konuşmamız ve değerlendirmemiz gerekir” şeklinde konuştu. 

“Desteklerini çekerlerse, ben de başbakanlık görevine devam etmeyebilirim”

Kendisine yönelik eleştirilere yanıt veren Başbakan Draghi, “5 Yıldız Hareketi’nin taleplerini inceliyoruz. İstenilen değişikliklerin birçoğu hükümetimizle zaten örtüşüyor. Bu konuda elbette gerekli adımlar atılabilir. Ancak koalisyon ortaklarının, taleplerini bu şekilde dile getirmesi son derece yanlış. Hükümetlere ültimatom vererek istediklerinizi yaptıramazsınız. Bu şekilde bir çalışma sistemi doğru değil. Demokrasinin varoluş amacına zarar veriyorsunuz. Öte yandan eğer bahsettikleri gibi bizden desteklerini çekerlerse, ben de başbakanlık görevine devam etmeyebilirim. Bu konuda hevesli bir tutum içerisine girmem” dedi.  

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.