habernediyor.com

YKS öncesinde beslenme düzenini korumak oldukça önemli 

SAĞLIK

Yaklaşık 3 milyon adayın gireceği YKS, hafta sonunda yapılacak. İki gün sürecek sınav maratonu öncesinde uzmanlar, beslenme düzenini korumanın oldukça önemli olduğunu belirtiyor. 

2 milyon 607 bin 903 adayın gireceği ve bu hafta sonu yapılacak olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde uzmanlardan bazı hayati öneriler gelmeye devam ediyor. Doçent Doktor Ruhan Aşkın Uzel de özellikle beslenme konusunda önerilerde bulunuyor. 

“Sınava giren adayların yaptığı en büyük hata...” 

Uzel: “Sınava giren adayların yaptığı en büyük haya, sınavdan hemen önce ya da sınav sırasında çikolata, şeker ya da farklı şekerlemelerden yemek. Bu yiyeceklerin içerdiği basit karbonhidratlar, kan şekerinin ani yükselmesine ve sonrasında hızlı şekilde düşmesine sebep olur. Bu hızlı düşüş de dikkat dağınıklığı, uyku hali ve acıkma hissi oluşturur.” 

Motivasyon sanılan cümleler aslında tuzak 

Uzel: “Ailelerin ve öğretmenlerin motivasyon olması amacıyla söylediği cümleler aslında öğrencileri stres altına sokuyor ve bu durum da onların daha fazla gıda tüketmesine sebep oluyor. Beslenme düzeni, yaşamın her döneminde olduğu gibi sınav döneminde de düzenli şekilde yürütülmeli. Sınava hakim olabilmek için sağlıklı ve düzenli şekilde beslenmek şart.” 



Dışarıdan satın alınan ürünlere dikkat 

Uzel: “Sınava bir hafta kala ve sınav gününde dikkat edilmesi gereken şeyler bulunuyor. Özellikle güne daha zinde başlamak ve zihin hakimiyeti kurmak çok önemli. Bu da ancak yeterli ve düzenli uyunarak, yeterli ve sağlıklı beslenerek sağlanır. Tek tip beslenmek ya da bir gıdayı aşırı şekilde tüketmek doğru değildir. Bu, besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Özellikle dışarıdan alınan yemeklerde bu duruma rastlamak mümkün. Dışarıdan yemek alınacak olunursa güvenilir ve kaliteli yerler tercih edilmelidir.” 

Yeterli su tüketimi oldukça önemli 

Uzel: “Sınavdan bir hafta kadar önce dikkat edilmesi gereken bir diğer olgu da su tüketimi. Sınava hazırlığın getirdiği tempo ile birlikte su tüketimi ihmal edilebiliyor. Herhangi bir sebeple vücut uzun süre su almazsa bedenin normal işleyişi anormalleşebilir. Dehidrasyon dediğimiz susuzluk meydana gelebilir. Bu durum ise kişiden kişiye farklılık gösteren sonuçlar doğurabilir. Ruhsal olumsuzluklar, sinirlilik, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, kabızlık gibi durumlar söz konusu olabilir.” 

Sınava bir hafta kala beslenme önerileri 

Uzel, bir hafta kalan YKS için beslenme önerilerini şu şekilde sıraladı: “Öğünler, hazmı kolaylaştıran ve hafızayı güçlendiren vitaminlerden oluşmalı. Sebze ve meyve sık sık tüketilmeli. Yeterli miktarda Omega-3 alınmalı ve mümkünse bu bir haftada 2 ya da 3 kez balık tüketilmeli. Bu şekilde konsantrasyon ve hafıza güçlendirilebilir. Ceviz, badem ve fındık gibi çerezler tüketilmeli fakat bunlar soslu ya da dışarıdan tuz eklenmiş şekilde olmamalı. Günde 3 tam öğün ve mümkünse 2 ara öğün yapılmalı ki kan şekeri korunabilsin. Bu bir haftalık sürede asitli içecekleri, kafeini ve abur cuburları azaltmakta da fayda var. Özellikle kahvaltıda bir haşlanmış yumurta yenmeli. Kahvaltıda yenilen havucun da kan şekerini uzun süre dengelediği unutulmamalı.” 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.