habernediyor.com

Uzmandan ailelere uyarı: Çocukları yaz güneşinden koruyun!

SAĞLIK

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rifat Can Öztürk, çocukların yaz güneşinin zararlı etkilerinden korunması için uygulanması gerekenlerden bahsetti. Saat 11.00 ile 16.00 arasındaki güneşin oldukça zararlı olduğunu aktaran Öztürk, hijyenik olmayan havuzlardan bulaşan enfeksiyonlara karşı da uyardı.

Yaz güneşinin güçlü ışınlarının bebekler ve çocuklar üzerinde kötü etkiler yaratabileceğini kaydeden Dr. Rifat Can Öztürk, ailelere uyarılarda bulundu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Öztürk, güneş altında fazla vakit geçirmenin sağlıklı olmadığına değindi. Düzce Özel Çağsu Hastanesi'nde görev yapan Öztürk, "Her şey gibi güneş ışığının da fazlasının zararlı olduğunu unutmamak gerekir." dedi.

Çocuklar hangi saatlerde güneşe çıkarılmalı?

Çocuk cildinin yüzeyinin bir hayli ince olduğuna işaret eden Dr. Rifat Can Öztürk, "Yetişkin bireylere kıyasla çocuklar, güneş ışığından daha fazla etkileniyor. Burada ailelerin üzerine önemli bir sorumluluk düşüyor. Çocuklar, gerekli düzeyde güneş ışığından faydalandırılmalı. Özellikle de yakıcı yaz güneşinin altında saatlerce kalan çocukların ciddi sağlık problemleri yaşayabileceği biliniyor. 0-2 yaş arası için güneşte kalma süresi 15 dakikayı geçmemeli. Çocuklar, saat 11.00 ile 16.00 arasındaki güneşten uzak tutulmalı. En fazla 45 dakika güneşte kaldıktan sonra serin alanlara geçilmeli." ifadelerini kullandı.

"Kaliteli güneş kremlerini kullanın"

Dışarı çıkmadan 15 dakika önce koruyucu güneş kremlerinin kullanılması gerektiğine değinen Öztürk, "Krem seçimi oldukça önemli. Mümkün olduğunca daha doğal içerikli kremleri kullanmaya özen gösterin. Denize ya da havuza girdikten sonra güneş kremi tekrar uygulanmalı. Böylece çocuklarınızı yaz güneşinin zararlı ışınlarından koruyabilirsiniz. Uzun süre güneş altında kalmaktan dolayı ciddi miktarda sıvı kaybı yaşanmaktadır. Bu durum güneş çarpması adı verilen duruma yol açmaktadır." dedi.

"Sıvı tüketimini iki kat artırmak gerekiyor"

Yoğun güneş ışığı nedeniyle cildin zarar gördüğünü ve sıcaklardan dolayı vücudun sıvı kaybettiğini aktaran Dr. Rifat Can Öztürk, "D vitamini alımını oldukça önemsiyoruz. Bununla birlikte sıcak günlerde sıvı tüketimini iki kat artırmak gerekiyor. Siz farkında olmasanız bile vücut sıvı kaybediyor. Güneş ışınlarına karşı koruyucu giysileri tercih etmek gerekiyor. bebeklerde ve çocuklarda ince ve tül kıyafetler, sıcağın etkilerine karşı koruyucu oluyor. Yaz aylarında spor yaparken dinlenmek ve sıvı ihtiyacını gidermek çok daha fazla önem kazanıyor." şeklinde konuştu.

"Çocuklara fazla meyve yedirmek, iştahsızlığa yol açabiliyor"

Meyve ve çorba gibi sıvı içerikli besinlerin kesinlikle suyun yerini tutmayacağını kaydeden Öztürk, "Bebeklik döneminde en önemli sıvı anne sütüdür. İlk 6 ayda başka bir sıvı tüketmeye ihtiyaç yok. İki yaşından büyük çocuklar ise yaz aylarında normalden yarım litre daha fazla su tüketmeli. Bazen bebeklerde ve çocuklarda yaz sıcakları nedeniyle iştahsızlık görülebiliyor. Hem terleme hem de boşaltım sistemlerinin çalışması nedeniyle farkında olunmasa bile vücut sıvı kaybetmektedir. Sıvı içerikli olduğu için çocuklara fazla meyve yedirmek iyi değil. Meyvelerde bulunan şeker, tokluk hissi yaratır ve çocuklar öğünler sırasında iştahsız olabilir. Günün 3 ana öğününde ve ara öğünlerde, sofrada sıvı içerikli gıdalara da yer verilmeli." ifadelerini kullandı.

"El ayak ağız hastalığına dikkat"

Dr. Rifat Can Öztürk, yaz aylarında ortaya çıkabilen ve çocukları etkileyen bazı enfeksiyonlara karşı da uyardı. Yaz mevsiminde sıvı kaybı neticesinde çocukların zaman zaman ishal olabildiğini aktaran Öztürk, "Bazen kusma ve mide bulantısının yanı sıra el ayak ağız hastalığı gibi enfeksiyonlar ortaya çıkabiliyor. Bu enfeksiyon nedeniyle çocukların el, ayak ve ağız içlerinde yara çıkıyor. Yüksek ateş de görülebiliyor. Şimdiye kadar bununla ilgili etkili bir tedavi yöntemi bulunamadı. Bu durum özellikle hijyenik olmayan havuz ve denizlere girdikten sonra ortaya çıkıyor. Aileler korkmasın ama tedbiri de elden bırakmasın. Çocukların her havuza girmemesi gerekiyor." dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.