habernediyor.com

Sarımsağın sap ve kabukları da değerli çıktı!

SAĞLIK

Sarımsak dişlerinin yanı sıra çöpe atılan sap ve kabuklarının da antioksidan açısından önemli değerler barındırdığı ortaya çıktı.

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Grandbetting Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deren Tahmas Kahyaoğlu tarafından yapılan araştırmada, sarımsağın çöpe giden sap ve kabuklarının da antioksidan açısından çok önemli ve değerli olduğu tespit edildi.

Sarımsakların sap ve kabuklarının çöpe gitmesinin önüne geçip bunların ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deren Tahmas Kahyaoğlu, Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki 20 farklı tarladan örnekler aldı.

Laboratuvarda sarımsakları inceleyen Deren Tahmas Kahyaoğlu, Taşköprü sarımsağının dişlerinde bulunan antioksidan aktivitenin sap ve kabuk kısmında da varlığını tespit etti.

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deren Tahmas Kahyaoğlu, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, sarımsağın tıbbi bir bitki olduğunu anımsatarak, Taşköprü sarımsağının, ülkemizdeki diğer sarımsak türlerinden farklı olduğunu, 10-11 aylık raf ömrü bulunduğunu bildirdi.

Bir süre önce Gıda Mühendisliği Bölümü olarak kentteki bir sarımsak fabrikasını ziyaret ettiklerini anlatan Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deren Tahmas Kahyaoğlu, "Ürünün, sap ve kabuklarından ayrılıp vakumlu ambalajlarda paketlenerek ihraç edildiğini gördük. Ayrılan sap ve kabuklara ne yapıldığını merak ettik. İşletmeye sorduğumuzda, bunların kullanılmadığını ve çöpe atıldığını söylediler." diye konuştu.

"Hem ekonomiye katkı sağlayabilir hem de çevre kirliliği önlenebilir"

Çöpe atılan kısmın sarımsağın toplam ağırlığının yüzde 10'unu oluşturduğunun altını çizen Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deren Tahmas Kahyaoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu kadar büyük bir miktarda atığın ortaya çıkması, bizi bu çalışmayı yapmaya sevk etti. Sarımsak, doğal bir antioksidandır ve bu herkesçe bilinir. Bu zaten ispat edilmiştir. Bu antioksidan özelliğin kabuğu ve sapında da olup olmadığını merak ettik. 'Bunları endüstriye tekrar kazandırabilir miyiz?' diye kafa yorduk. Bu amaçla yaptığımız araştırma ve çalışmada, Taşköprü'nün farklı tarlalarından elde ettiğimiz sarımsağın kendisinde, diş kabuğunda ve sapında antioksidan aktivite testleri gerçekleştirdik. Bu testler sonucunda tabii ki en yüksek antioksidan aktivite dişlerinde belirlendi. Bunu sarımsak dişinin kabuğu, ardından da sapı takip eriyordu."

Sarımsakla ilgilenen sanayicilerden sarımsağın sap ve kabuğunu da değerlendirmelerini isteyen Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deren Tahmas Kahyaoğlu, "Sarımsağın Yüzde 10'luk atık kısım işlendiğinde hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak hem de çevre kirliliğinin önüne geçilmiş olacaktır. Sarımsakla ilgilenen sanayicilerin Ar-Ge çalışmaları yapıp bu tarımsal atığı değerlendirmeleri ve bu sayede Taşköprü sarımsağının dünya piyasasında rekabet gücünün artırılabilmesi mümkün ve oldukça önemlidir." değerlendirmesini yaptı.

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deren Tahmas Kahyaoğlu, çalışmasını uluslararası bir kongrede sunduğunu ve oldukça ilgi gördüğünü ifade etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.