habernediyor.com

Isınamıyorsanız doktora görünmenizde fayda var

SAĞLIK

Kış iyiden iyiye etkisini göstermeye başladı. Soğuklardan korunmak için önlemler almanıza rağmen üşüyorsanız bu durum başka sorunların habercisi olabilir.

Haber Türk'te yer alan habere göre, Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, sıcaklıkların sıfırın altını gördüğü şu günlerde, sıkı sıkıya giyinmesine rağmen bir türlü ısınamayan, ortalama sıcaklıklarda bile eli ve ayağı üşüyenler için, “Yalnızca soğuk nedeniyle üşümüyor olabilirler.” dedi.

Isınma konusunda sorun yaşayanların sadece soğuktan değil bazı hastalıklar nedeniyle devamlı üşüyor olabileceklerini söyleyen Dr. Buğra Buyrukçu şunları söyledi:

"Kişinin kan şekeri 50 mg/dl veya altına seyrediyor ise hipoglisemi söz konusudur ve düşük kan şekerinin belirtilerinden biri de kişinin özellikle kışın ısınamamasıdır. Türkiye’de bugün her 100 yetişkinden 5’inde rastlanan hipoglisemi, gerekli önlemler alınmadığında uzun vadede bazı hastalarda diyabete yol açmaktadır.”

Kan testi de yaptırılmalı

Normalden fazla üşüme neden olan başka bir sağlık sorunu da "kansızlık". Dr. Buyrukçu bu konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Kadınlarda daha sık rastlanan ve toplumun genelini etkileyen anemi, yalnızca üşümeye değil aynı zamanda halsizlik, yorgunluk, nefes nefese kalma, baş dönmesi, göz kararması, baş ağrısı ve depresyona da neden olur. Tedavi edilmediği takdirde ise mide ve bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarır.”

Tiroitleri de kontrol ettirmekte fayda var

Yine insan vücudu için çok önemli olan tiroit ile ilgili sorun yaşayanların, kışın daha fazla üşüdüğünü belirten Dr. Buyrukçu, “Tiroitlerle ilgili sorun yaşayanlar üşümenin yanı sıra kabızlık, kontrolsüz kilo alımı gibi hayat kalitesini düşüren sıkıntılarla karşı karşıya kalır. Fazla üşüyorsanız tiroitlerinize mutlaka baktırmalısınız." ifadelerini kullandı.

Grip olmuş olabilirsiniz

Dr. Buğra Buyrukçu, kan dolaşımı ve sinir sisteminde problem olanlar ile bazı cilt hastalıklarına sahip olanların da normalden fazla üşüdüklerine dikkat çekti. Üşütmeye en sık neden olan hastalıkların başında ise “grip” geldiğini kaydeden Dr. Buyrukçu, "Gribin en yaygın belirtileri titreme boyutunda üşümedir. Benzer şekilde soğuk algınlığı, bronşit ve zatürrede de üşümenin yanında ağrılar görülür, ateş yükselebilir." dedi.

Uygun giyinmek çok önemli

Dr. Buyrukçu, sağlık problemlerinden kaynaklı bir üşüme söz konusu değilse, soğuktan korumak için en etkili unsurların doğru beslenmek ve doğru giyinmek olduğunu söylüyor. Bu açıklamada doğru giyinmekten kasıt ise kat kat çok kalın giysiler giymek değil. Vücut ısısını kontrol altında tutacak ortalama giysiler yeterli.

Dengeli beslenmeye dikkat

Buğra Buyrukçu'ya göre yeterli ve dengeli beslenme, mevsim meyve ve sebzeleri ile bitkisel ürünler ve çaylar soğuktan korunmak için oldukça etkili. Buyrukçu kış ayları için vatandaşlara taze zencefil çayı, ıhlamur, fıstık, karabuğday çayı, hindistan cevizi yağı tüketmelerini öneriyor.

Buğra Buyrukçu sözlerini, "Spor da, kışın vazgeçilmemesi gereken, üstelik üşümeye karşı vücut ısı dengesini korumayı sağlayan bir aktivitedir. Ne yazık ki sık yapılan hatalardan biri kışın sporu bırakmaktır.” diyerek sonlandırıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.