habernediyor.com

Hayat kalitesini uyurken artırmak mümkün! İşte uzmanlardan tam not alan uyku pozisyonları

SAĞLIK

Uyumak, vücudun ve bilincin dinlenme halidir. Ancak bu dinlenme döneminde bile insanlar, hayat kalitesini artırabilir. En iyi uyku pozisyonları ile uyurken bile vücudun sağlıklı olması sağlanabilir. İşte insanlara iyi gelecek, bilim insanlarından tam not alan uyku pozisyonları…

Hayat kalitesini artırmak için atılacak en kolay adım, uyku pozisyonunu değiştirmektir. Uyku pozisyonunun doğru ayarlanması halinde vücut daha sağlıklı hale gelir. Doğru pozisyonda yatmak, yaşlanmanın etkilerinden en görünür olan kırışıklıkların önüne geçebilir. ABD merkezli Central Dermatology Başkanı Dr. Beth Goldstein, en yaygın kırışık türünü şu şekilde açıklıyor: “Kasların tekrar eden hareketlerle çekilmesi, dinamik kırışıklıklardır. Öte yandan uyku pozisyonunun yarattığı kırışıklıklar, farklı mekanizmalarla çalışır. Uyku sırasında yüzün nasıl konumlandırıldığı yüz kırışıklıkları için önemlidir. Örneğin yüzüstü yatmak, cildin hızla bozulmasına sebep olur. Özellikle belirli bir tarafa doğru yüzüstü uyuyanların cildinde daha hızlı kırışıklık oluşur.”

Yüzüstü uyumak, cildin düşmanı

Yüzüstü yatmak, cilde büyük baskılar uygulamanın farklı yolu. Gençliğinde yüksek kolajene sahip olan cilt, zamanla kolajenini yitirir. Bu pozisyonda yatmak, cilde yaptığı büyük baskı ile uyku kırışıklığı denilen kırışıklıklara sebep olur. Bu kırışıklık, gülme veya sinirlenme esnasında yüzde oluşan kırışıklıklardan oldukça farklıdır. 



İdeal uyku pozisyonu, ağrılarınızı giderir

Uyumak için en uygun pozisyonu bulmanız, bel ve sırt ağrılarınızı yok etmeye de yardımcı olacaktır. Ayrıca gün içindeki duruş pozisyonunu düzenlemek de doğru uyku pozisyonunu bulmakla ilgilidir. doğru pozisyon elbette kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak insanların deneyerek kendisi için en iyi olan şekli bulması gerekir. 

Cenin pozisyonu, en popüler pozisyondur

Bacakların karna doğru çekilerek yan yatılması, cenin pozisyonudur. Bu uyku şekli, en popüler yatı pozisyonlarındandır. Özellikle horlama problemi yaşayanlar cenin pozisyonunu sık sık tercih eder. Sırt ağrısını geçiren bu pozisyon ne yazı ki karın bölgesinde sıkışıklık yarattığı için nefes almayı güçleştirir. 



Karın üstü yatmak, sizi mutlu etmeyecektir

Yüzüstü olarak da bilinen karın üstü uyku pozisyonu uyku apnesi olanlar ve horlayanlar tarafından sıklıkla tercih edilebilir hatta faydası olduğu düşünülebilir. Ancak bu pozisyonun faydadan çok zararı dokunur. Bu pozisyonda uyuyanlarda boyun ve sırt ağrısı, mide rahatsızlıkları, kaslarda gerilme ve uzuvlarda uyuşma görülür. 

En kaliteli uyku pozisyonu, sırt üstü yatmaktır

İnsanların kaliteli uyku çekmesini sağlayan en iyi pozisyon, sırt üstü yatış pozisyonudur. Bu pozisyonla omurgaların şekli korunur, diz ve bel ağrıları giderilebilir. Ayrıca diz altına, diz kapağı ile ayak bilekleri arasına konulacak bir yastıkla birlikte sırtın doğal kıvrımını korumak mümkün olabilir. Ancak uyku apnesi olanlar ve horlayanlar için bu şekilde uyumak hayli rahatsızdır. Sırt ve bel bölgesinde rahatsızlığı bulunan kişiler, bu pozisyonda yatarken hem dizlerinin altına hem de sırt bölgesine ince yastıklar koyarak bedenlerini desteklemelidirler.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.