habernediyor.com

Emziren annelere Ramazan ayı uyarısı: Süt üretimini azaltıyor

SAĞLIK

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Nalan Karabayır, oruç tutan ve emziren anneler hakkında açıklamalarda bulundu. İftar ve sahur arasında yeterli sıvı almayan annelerin yeterli süt üretemeyeceğine dikkat çeken Karabayır, sahurun önemine dikkat çekti. 

Ramazan döneminde oruç tutan ve emziren anneler hakkında açıklama yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Nalan Karabayır, sahurun ve su tüketiminin önemine dikkat çekti.

“Oruç tutan ve emziren anneler, iftar ve sahur arasındaki saatlerde yeterli miktarda sıvı tüketmeli. Sıvıyı yeteri miktarda almayan anneler, sütü de yeterli miktarda üretemezler. Bu durum ise hem çocuğun hem de annenin huzursuz olmasına sebep olur. İftar yaptıktan sonra sahura kadar geçen sürede sık sık sıvı almak gerekir. Fakat bu alım, sağlıksız içeceklerden olmamalıdır. Mümkün olduğunca temiz su içilmelidir.” şeklinde konuşan Karabayır, su tüketimine kesin olarak dikkat çekiyor.



“İdrar rengine bakılmalı”

Sıvı tüketiminin yeterli olup olmadığı hakkında kararsız kalan annelerin idrar rengine bakabileceğini belirten Doktor Karabayır, idrar renginin beyaza yakın sarı olması durumunda vücudun sağlıklı olduğunu belirtiyor.

Annenin beslenmesi ve bebeğin sağlığı arasında bağlantı olduğunu belirten Doktor, “Emziren annenin yeterli sıvı alması hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemli. Dolaşım ve sindirim sisteminin yanı sıra kaliteli ve yeterli süt üretimini de sağlayan sıvı alımı, bebeğe geçer ve bu sayede bebeğin gelişimi sağlanır. Eğer ki bebek, ilk 6 ay içinde yeterli miktarda anne sütü almazsa ilerleyen dönemlerde sağlık problemleri yaşayabilir. Bebeğin az idrar yapması, bezinde turuncu ve kırmızı lekeler olması, huzursuzluk gibi durumlar, bebeğin yeterli kadar sıvı (süt) tüketmediğini gösterir. Bu sebeple emzirme döneminde ihmal olmamalıdır.” cümleleri ile açıklamalarda bulundu.



“Uzun süreli oruç tutmak, bebeğin takviye gıda almak zaorunda kalmasına sebep oluyor”

Emziren annelerin uzun süre oruç tutmasının sonucu olarak bebeklerin daha fazla takviye gıda almak zorunda kaldığını belirten Doktor Karabayır, “Orucun tutulma süresi önemli. Ülkemizde gün içinde tutulan 14-16 saatler arasındaki oruç, anne sütünün üretim miktarını çok fazla etkilemiyor. Bu sebeple emziren annelere oruç tutmayın demiyoruz. İftar ve sahur arasında kaliteli beslenin ve bol sıvı tüketin diyoruz. Çünkü hem oruç tutan hem de yediğine içtiğine dikkat etmeyen annelerde sütün kalitesi düşüyor. Bu da hem bebeği hem de anneyi etkiliyor. Özellikle emziren anneler, iftar ve sahur arasında 1800 kcal altına düşmemelidir. 1800 kcal altındaki enerji alımı, sağlığı tehlikeye atabilir.” şeklinde konuştu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.