habernediyor.com

DSÖ Genel Direktörü: Yeni bir tehlikeyle karşı karşıyayız!

SAĞLIK

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüse dair geliştirilmiş olan aşıların ülkelere eşit bir şekilde dağıtılmadığını ifade ederek üye ülkelere eşit bir şekilde aşıların dağıtılması amacıyla çalışmaların yürütülmesinde ortaklaşa bir yol izlemesi çağrısı yaptı.

Ghebreyesus, düzenlemiş olduğu basın toplantısında koronaya dair geliştirilmiş olan aşılar dünyada eşit bir şekilde dağıtılmadığını söyledi, Ghebreyesus, “Koronavirüsün ilk kez görülmesinin ardından bir sene geçtikten sonra güvenli ve etkili aşıların geliştirilmesi ve onaylanması büyük bir umut aşıladı.

“Yeni bir eşitsizlik tehlikesiyle karşı karşıyayız”

Son dönemlerde farklı mutasyonlarla virüsün değişik türlerinin ortaya çıkması, aşıların adil ve hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması konusunun da daha da büyük önem taşıdığını bizlere gösteriyor. Dünyadaki eşitsizlik duvarında aşıların da yeni bir eşitsizlik unsuru olabilmesi tehdidiyle karşı karşıyayız.” şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus

Gelir düzeyi düşük ülkeler aşıya daha geç ulaşıyor

Ghebreyesus ilk kez aşıların uygulanmaya başladığı esnada eşit bir şekilde erişim vaadinin ciddi bir risk altına girdiğini söyleyerek, “Yüksek geliri bulunan 49 ülke için 39 milyonun üzerinde aşı yapıldı. En düşük gelir grubundaki ülkelere ise yalnızca 25 doz aşı verildi. Bu yaklaşım dünyanın en yoksul ve en savunmasız insanlarını sadece risk altında bırakmıyor, salgına dair kısıtlamalar ve ekonomik olarak altına girilen ciddi yükü de daha dayanılmaz hale getiriyor.

“Dünyanın en fakir ülkeleri eşitsizliğin bedelini ödeyecek”

Açık bir şekilde söylemeliyim ki dünya çok büyük bir ahlaki başarısızlık eşiğinde. Bu da en fakir ülkelerin hayat ve geçim kaynaklarıyla ödenecek. Herkese yetecek aşı olacak. Fakat şu anda bütün ülkelerde gelir düzeyi gözetmeksizin can kaybı riski ve ağır hastalık durumu yüksek hastalara öncelik verecek küresel bir iş birliği içinde olmalıyız.” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.