habernediyor.com

Diyetisyen Eda Balcı: 'Probiyotik tüketerek kanseri önleyebilirsiniz'

SAĞLIK

Probiyotiklerin yalnızca bağışıklık sistemini güçlendirmek ile yetinmediğini belirten diyetisyen Eda Balcı, kanseri önleme ve tedavi etme açısından da etkileri olduğunu açıkladı.

Diyetisyen Eda Balcı, tüketilmesi gereken ölçekleri ile beraber probiyotik deposu olan gıdaları paylaştı. 

“Kanseri önleyici etkisi var”

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Eda Balcı, probiyotiklerin yeterli miktarda alınması hâlinde sağlık için çok faydalı olduğunu ifade etti. Mide - bağırsak florasındaki dengenin korunması açısından da çok faydalı olduğuna dikkat çeken Balcı, şunları aktardı:

''Probiyotikler, gıdalar ile alınan makro besin öğelerinin, vitamin ve minerallerin emilimini de artırır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, gastrointestinal rahatsızlıkların tedavisinde, alerjinin önlenmesinde oldukça faydalıdırlar. Ayrıca kanseri önleme ve tedavi etme açısından etkileri vardır.”

Yoğurt, Tarhana, Elma Sirkesi

Sağlık için probiyotik deposu gıdaları paylaşan Balcı, bu gıdaların faydalarını da şöyle kaydetti:

“Elma sirkesi: Probiyotik bir besin özelliği bulunan elma sirkesinin birçok faydası vardır. Bağırsakların sağlığına faydalıdır.Kolesterolü ve kan basıncını düşürebilir. Ayrıca kan şekeri seviyesini kontrol etmekte de oldukça yardımcı olur. Elma sirkesi açısından günlük önerilen 15-20 ml'dir yani 1-1,5 yemek kaşığı elma sirkesi anlamına gelir. Salatalarınızda sos olarak kullanarak bu miktarı rahat bir şekilde elde edebilirsiniz. 

Yoğurt: Probiyotik açısından önemli kaynaklardan biri yoğurttur. Zararlı bakterilerin üremesini durduran yoğurt, ayrıca bağırsakların da düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Yüksek miktarda kalsiyum, fosfor, iyot, protein ve türlü vitaminleri içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirirken ayrıca birçok rahatsızlığı ve hastalığı önleyebiliyor. Günlük beslenme programımızda yoğurt kesinlikle yer almalıdır. Sağlıklı beslenme açısından günde 1 orta boy kase yoğurt tüketmek oldukça önemli.

Tarhana: Kış aylarının en çok tercih edilen sıcak yemeklerinden biri de tarhanadır. Tarhananın sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Yüksek tansiyon, obezite, kolon kanseri gibi ciddi sağlık problemleri riskinin azalmasını sağlar. Tarhana, hem prebiyotik hem de probiyotik kaynağıdır ve ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Günde 1 orta boy kase tarhana, yaklaşık 120 kalori ve 4.5 gr protein içerir ve sağlık açısından oldukça önemlidir.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.