habernediyor.com

Kocasına hakaret eden kadına tazminat yok!

GÜNDEM

Yargıtay'dan emsal bir karar çıktı. Yargıtay tokat atmak ile hakareti eşit saydı. Yargıtay, kocasına "kıro" diyerek hakaret eden kadına tazminat vermedi. Yargıtay, "kocanın karısına tokat atması" ile "kadının kocaya hakaret etmesini" eşit kusur saydı.

Geçtiğimiz gün bir emsal kararın altına daha imza adan Yargıtay, Bursa'daki bir boşanma davasında, eşine tokat atarak şiddet uyguladığı iddia edilen erkekle, ona "kıro, şerefsiz" diyen kadını eşit kusurlu saydı. Yüksek mahkeme, eşit kusurlu taraf yararına maddi ve manevi tazminat ödenmeyeceğinin altını çizdi.

Şiddetli geçimsizlik

Bursa'da şiddetli geçimsizlik yaşayan çift davaya konu olan gün tartıştılar. İddiaya göre kısa sürede kavgaya dönüşen olayda öfkeli adam, "annemi neden evden kovdun" diyerek karısına tokat attı ve boğazını sıktı. Kayınvalidesini evden kovmakla suçlanan kadın ise kocasına, "Kıro, şerefsiz" diyerek hakaret etti.

Çift, karşılıklı boşanma davası açtı. Hem davalı hem de karşı davacı olan koca, maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Aile Mahkemesi, boşanma davasını kabul ederek, ağır kusurlu olduğu gerekçesiyle davacı-davalı kadının, davalı-davacı erkeğe maddi ve manevi tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi. Kadın kararı temyiz etti.

Yargıtay'dan emsal karar!

Temyiz aşamasında Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, "karısına şiddet uyguladığı iddia edilen koca" ile "eşine hakaret eden kadını" eşit kusurlu saydı. 

Yargıtay emsal niteliğindeki kararında şöyle dedi:

"Davalı-karşı davacı erkeğin eşine iki ayrı olayda tokat atmak ve boğazını sıkmak suretiyle fiziki şiddet uyguladığı, eşine 'vicdansız, terbiyesiz, hayâsız' diyerek hakaret ettiği anlaşılmaktadır. Buna karşılık davacı-karşı davalı kadının da, ortak çocukların doğumundan sonra müşterek konuta gelen kayınvalidesini evden kovduğu, abisine ait silahla eşini öldüreceğini söylediği, eşine 'şerefsiz, kıro' diyerek hakaret ettiği ve eşini aşağıladığı anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu olaylara göre boşanmaya sebep olan olaylarda tarafların eşit kusurlu olduklarının kabulü gerekir. Boşanmaya sebep olan olaylarda eşit kusurlu eş yararına maddi ve manevi tazminata hükmolunamaz. O halde, davalı-karşı davacı erkeğin maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar vermek gerekirken, delillerin takdirinde hataya düşülerek hatalı kusur belirlemesinin sonucu olarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.