habernediyor.com

KKTC’de yeni kurulan koalisyon 5 gün sonra dağıldı

GÜNDEM

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi’nden oluşan koalisyon 5 gün sonra dağıldı. Hükümette yer alan Yeniden Doğuş Partisi ve Demokrat Parti hükümete güvenoyu vermedi.

Yeniden Doğuş Partisi ve Demokrat Parti, 25 Nisan tarihinde Ulusal Birlik Partisi Başkanı Faiz Sucuoğlu başkanlığında kurulan hükümet için yarın Cumhuriyet Meclisi’nde yapılacak güven oylamasına katılmayacağını açıkladı. Yeniden Doğuş Partisi güven oylamasına katılmama kararının oy birliği ile alındığını belirterek daha geniş tabanlı bir hükümet oluşturulması için de çağrıda bulundu. Parti Meclisi’nin gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklamalarda bulunan Milletvekili Talip Atalay şu açıklamalarda bulundu:

Yeniden Doğuş Partisi’nin amacı artık kronikleşmiş bir hale gelen sorunlara biz çözüm bulmaktır. Tıpkı Saner döneminde olduğu gibi Sucuoğlu döneminde de bu anlamda adımlar atılamamıştır. Kabine savaşları sebebiyle gerekli icraatlar gerçekleştirilememiştir. Ulusal Birlik Partisi’ndeki bu durumun devam edeceği anlaşılmıştır.

Daha geniş tabanlı bir hükümet için çağrıda bulunuldu

Yeniden Doğuş Partisi’nin Demokrat Partisi ile bir araya gelerek 100 günlük bir eylem planı hazırladığını vurgulayan Atalay varılan mutabakat gereğince bu eylem planının güvenoyu öncesinde kamuoyuna açıklanması gerektiğini ancak Ulusal Birlik Partisi’nin bu planı iki küçük partinin bir dayatması olarak nitelendirdiğini ve Başbakan Sucuoğlu'na eleştirilerde bulunduğunu açıkladı. Atalay ayrıca Başbakan Sucuoğlu’nun bu eleştiriler neticesinde tereddüde düşürüldüğünü ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti:

Ulusal Birlik Partisi bu ülkede radikal anlamda reformlar ve önlemler yapmaya hazır değildir. Bu nedenle hükümetin içinde yer almak Yeniden Doğuş Partisi için kabul edilebilir bir durum değildir.

Öte yandan çıkan haberlere göre Yenen Doğuş Partisi meclisinden Başbakan Sucuoğlu'nun görevi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a iade edip daha geniş tabanlı bir hükümet oluşturulmasına katkıda bulunması için çağrı yapıldı.

Faiz Sucuoğlu hükümeti sürdürülebilir bir yapıda değildir

Demokrat Parti Merkez Yürütme Kurulu, Faiz Sucuoğlu başkanlığında kurulacak hükümete güvenoyu vermeme kararını aldıklarını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:

100 günlük eylem planında yapılması hedeflenen tedbir ve yasaları içeren metnin güvenoyu öncesinde imzalanmaması sebebiyle Faiz Sucuoğlu başkanlığında kurulacak hükümetin sürdürülebilir bir yapıda olmayacağı düşünülmektedir.

Açıklamada ayrıca ülkenin ekonomik olarak oldukça kötü günler geçirdiği belirtilerek 100 günlük eylem planında yer alan tedbirlerin en kısa sürede uygulamaya geçilmesi için gerekli adımların atılması gerektiği belirtildi.

DP: 3’üncü Faiz Sucuoğlu hükümetine güvenoyu vermeme kararı alınmıştır

Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi ile birlikte hazırlanan 100 günlük eylem planının güvenoyundan önce imzalanmak için Başbakan Sucuoğlu’na verildiğini aktaran açıklama şu şekilde devam etti:

İlk 100 gün içinde yapılacak eylem ve tedbirleri içeren planın güvenoyundan önce imzalanamayacak olması sebebiyle Faiz Sucuoğlu hükümetinin sürdürülebilir bir yapıda olamayacağı düşünülmektedir. Demokrat Parti Merkez Yürütme Kurulu bu durum sebebiyle 3’üncü Faiz Sucuoğlu hükümetine güvenoyu vermeme kararı almıştır. Demokrat Parti şu ana kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ülkemizin problemlerini çözmek adına özveri ile çalışmaya devam edecektir.

Erken seçim 23 Ocak 2022 tarihinde yapılmıştı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi’nden oluşan koalisyon Ulusal Birlik Partisi Başkanı Faiz Sucuoğlu tarafından 25 Nisan’da kurulmuştu. Cumhurbaşkanı Tatar Sucuoğlu tarafından sunulan kabine listesini onaylamıştı. 23 Ocak 2022 tarihinde yapılan erken seçimlerde Ulusal Birlik Partisi yüzde 39,54 oy alarak ilk sırada yer alırken ardından gelen Cumhuriyetçi Türk Partisi yüzde 32,4, Demokrat Parti yüzde 7,41, Yeniden Doğuş Partisi yüzde 6,39 ve Halkın Partisi yüzde 6,68 oy almıştı. Bu sonuçların ardından Cumhuriyet Meclisinde Ulusal Birlik Partisi’nden 24, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden 18, Demokrat Parti’den 3, Halkın Partisi’nden 3 ve son olarak Yeniden Doğuş Partisi’nden 2 milletvekili yer almıştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.