habernediyor.com

İBB'den 'kayıp atlara' ilişkin açıklama

GÜNDEM

İBB tarafından kayıp atlara ilişkin olarak gerçekleştirilen açıklamada, "Sevkiyatın yapılmasından sonra atlar ile ilgili tüm yasal yükümlülükler Tarım ve Orman Bakanlığı ile atları sahiplenenler arasındadır." denildi.

İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi), Adalar'daki atların sahiplendirilmesi ile ilgili yasa ve mevzuatlara göre belediyenin sorumluluğunun, sevkiyatın ardından sona erdiği açıklamasını yaptı.

İBB tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Adalar'da faytona koşulan atlardan satın alınan bin 179'undan 860'ının şeffaf ve yasalara uygun bir biçimde sahiplendirildiği kaydedildi.

Mikroçipleri takılıp sağlık raporları alındıktan sonra sevkiyatı gerçekleştirilen atların ilgili kurumlara protokol doğrultusunda teslim edildiği belirtilen açıklamada, tüm sürecin ilgili kurumlarla iş birliği, karşılıklı olarak bilgilendirme ve mevzuat temelinde sürdürüldüğü belirtildi.

Takip işi Tarım ve Orman Bakanlığı'nda"

Faytonların ve atların satın alınması sürecine de değinilen açıklamada, yönetmeliklere göre atların kimliklendirilmesi ve takibi işinin Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğu savunuldu.

İBB'nin açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı:

"Atların kimliklendirilmesi ve takibi işi 'Tek Tırnaklı Hayvanların Kimliklendirilmesi ve Takibine İlişkin Yönetmelik' kapsamında yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yetki ve sorumluluğu altındadır. Bakanlık gerektiği durumlarda söz konusu yetkinin bir bölümü ve tamamını ilgili kurum, kuruluş, gerçek veyahut tüzel şahıslara devredebilir hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda, resmi veteriner hekimlerce kimliklendirilen atlar, mikroçiplenerek Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkvet Bilgi Sistemi'nde yer alan tek tırnaklı bölümüne işlenmektedir. Belediyemiz tarafından sahiplendirilen 860 atın sevkiyatı ise Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri olan resmi veteriner hekimin gerçekleştirdiği Veteriner Sağlık Raporu ile yapılmıştır. Söz konusu raporda atların gittiği işletmenin numarasından vergi numarasına dek tüm bilgiler net bir şekilde görülmektedir.

"Sevkiyattan sonra sorumluluk İBB'de değil"

Sevkiyatın tamamlanmasında sonra atlar ile ilgili tüm yasal yükümlülükler 5996 sayılı Bitki Sağlığı, Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu ve ilişkili yönetmelikler çerçevesinde atları sahiplenenler ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasındadır. At Sahiplendirme Sözleşmesi'nde yer alan hususlar da atları sahiplenen şahıs ve kurumlara, 5996 sayılı yasadaki tüm çalışma, kontrol ve koordinasyonlarda yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı'na karşı yükümlülüklerini anımsatan maddelerden meydana gelmektedir.

Bakanlıktan açıklama

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Sahiplendirilmiş olan atların 'denetim ve kontrolü' Sayın İmamoğlu'nun öne sürdüğü gibi İl/İlçe Tarım Orman Müdürlükleri yetkisinde değildir. Söz konusu atlar İBB tarafından alınmış ve İBB sorumluluğuna geçmiş atlardır. Adalar'daki atların sahiplendirilmesinde, sahiplenenler ve İBB arasında 'At Sahiplendirme Sözleşmesi' imzalanarak, iki taraf arasındaki taahhütler ve sorumluluk kayıt altına alınmıştır." denildi.

Adalar'daki tüm atlara 2011 senesinde itibaren çip takıldığı aktarılan açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı:

"Atlara uygulanan çipler yalnızca tanımlama maksatlıdır, uzaktan veyahut uydudan takibi gibi bir durum mevzubahis değildir. Bakanlığımızın atların yerini bilme imkanı yoktur."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.