habernediyor.com

Hayvanları Koruma Kanunu, TBMM'de kabul edildi

GÜNDEM

'Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Söz konusu teklif ile yeni suç ve cezalar belirleniyor.

Hapis cezası

Buna göre, nesli yok olma tehlikesi altında bulunan bir hayvanı öldüren kişi 1 ila 5 yıla kadar hapis, bir hayvan neslini yok eden kişi ise 5 ila 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Bir ev hayvanını veyahut evcil hayvanı kasıtlı olarak öldüren kişi, 6 ay ila 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Hayvanlara cinsel saldırıda bulunan kişiye, 6 ay ila 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak kaydıyla adli para cezası uygulanacak.

Bir ev hayvanına veyahut evcil hayvana işkencede bulunan veyahut acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi, 6 ay ila 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Hayvanları dövüştüren kişi, 3 ay ila 2 yıla kadar hapis veyahut adli para cezası alacak.

Belediyelere yeni sorumluluklar

Bahse konu teklifle, belediyelere hayvanların bakımı ve korunmasında yeni sorumluluklar veriliyor.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 binden fazla olan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veyahut güçten düşmüş ya da tehlike teşkil eden hayvanların bakımı ve korunmasının gerçekleştirilmesi ile rehabilitasyonunun sağlanması maksadıyla hayvan bakımevleri kuracak.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 binden fazla olan belediyeler 31 Aralık 2023, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2025 tarihine dek hayvan bakımevlerini kuracak.

Sirk ve parklar yasaklanıyor

Teklifle, hayvanların kullanıldığı su ve kara sirkleri ile yunus parklarının kurulması yasaklanıyor.

Yasaklı türler

Tehlike teşkil eden hayvanların belirlenmesine dair Tarım ve Orman Bakanlığı'nca gerçekleştirilen düzenleme yürürlüğe konuluncaya dek 'Pitbull Terrier', 'Dogo Argentino', 'Japanese Tosa', 'Fila Brasilerio' türlerini veyahut bunların melezlerini sahiplenen, üreten, sahiplendiren, besleyen, barındıran, sergileyen, takas eden, hediye eden ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapana her bir hayvan için 11 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca söz konusu hayvanlara el konulacak ve bu hayvanlar belediyelerce hayvan bakımevine götürülecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.