habernediyor.com

FETÖ, hain geceye böyle hazırlandı

GÜNDEM

Fetullahçı Terör Örgütü, güvenlik güçlerinin de aralarında olduğu 251 vatandaşın şehit edildiği, yüzlerce kişinin yaralandığı 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimine yaklaşık bir sene önceden hazırlandı.

1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti'nin yüzde 49 oy oranıyla tekrar iktidara gelmesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün paniklemesine sebep oldu.

Son çare ‘darbe girişimi’

Tek başında yeniden iktidara gelen AK Parti hükümetinin, Yüksek Askeri Şura kararlarıyla birlikte FETÖ'cü askerleri tasfiye edeceğini anlayan örgütün sözde beyin takımı, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, generallerin de aralarında olduğu örgüt üyesi askerlere ilişkin gözaltı kararıyla sarsılmıştı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın haricinde teşkilatın üst düzey yetkililerin ifadeye çağrılması, MİT tırlarının durdurulması ve 17/25 Aralık soruşturmalar gibi kumpaslarla AK Parti hükümetine geri adım attıramayacağını fark eden FETÖ, son çare olarak darbe yapma kararı aldı. 

“Kapadokya sakinleri”

Terör örgütü elebaşı Gülen, 19 Mart 2016 tarihindeki haki cübbesiyle çıktığı kamera karşısında, "Antrparantez umum adına konuşuyorum. Kapadokya sakinleri ve oradaki serkarlar adına konuşuyorum." sözlerini de kullandığı konuşmasını gerçekleştirdi.

Gülen'in "Kapadokya sakinleri" olarak işaret ettiği kitle, darbe girişimini gerçekleştirecek örgüt üyesi askerlerdi.

Elebaşının bu talimatından sonra darbeyi örgüt üyesi askerlerle beraber Akıncı Üssü'nde koordine edecek üst düzey mahrem imamlar Adil Öksüz, Nurettin Oruç, Kemal Batmaz, Harun Biniş ve Hakan Çiçek darbeye hazırlık çerçevesinde yurt dışı seyahatleri yapmaya başladı.

Darbe girişiminden 4 gün evvel son defa aynı uçakla ABD'ye uçan Adil Öksüz ve Kemal Batmaz, söz konusu darbe planını terör örgütü elebaşı Gülen'e onaylattı.

Ankara'da ihanet toplantıları

Gülen'in çağrısının ardından Türkiye'nin dört bir yanındaki örgüt üyesi asker ve sorumlu mahrem imamlar, hemen darbe toplantılarına başladı.

Adil Öksüz koordinesinde, sözde yurtta sulh konseyi üyelerinin de katılım gösterdiği Ankara Konutkent'teki villada 6-7-8-9 Temmuz 2016 tarihinde son hazırlıklar gözden geçirildi.

Başta Ankara olmak üzere ülke genelinde hangi birliklerin kullanılacağı, uçakların bombalayacağı kritik konumdaki kamu kurumları, darbe karşıtı olan ve alıkonulacak generaller ile sıkıyönetim atamalarına yönelik detaylar belirlendi.

İhanet gecesi Ankara semalarında alçaktan havalanan ve bombalar yağdıran darbeci pilotlar, bağlı bulundukları mahrem imamların talimatından sonra darbeye hazırlık sürecini başlattı.

Darbeden bir gün önce toplandılar

Hain darbe girişiminden bir gün evvel, Emniyet Havacılık Dairesi Başkanlığını saldıran eski pilot üsteğmen Mehmet Çetin Kaplan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kavşağı'nı bombalayan eski pilot üsteğmen Müslim Macit, Ankara’da alçak uçuş yapan eski pilot üsteğmen Adem Kırcı, 15 Temmuz günü bombalanacak noktaların bilgisini darbeci pilotlara aktaran ve alçaktan ilk uçuşu yapan eski kurmay binbaşı Mehmet Fatih Çavur'un evinde toplandı.

Çavur, pilotlara "Cemaatten olduğunuzu biliyorum. Bugüne kadar siz, bunlar için yetiştirildiniz. Emeklerimizin karşılığını ödeyeceksiniz. Ben bugüne kadar savaşvari günler olmasını bekliyordum." şeklinde ifadeler kullandıktan sonra darbe gecesi yapılacakları anlattı.

F-16 pilotlarının dışında Ankara'da Jandarma Genel Komutanlığı, TRT,  MİT yerleşkesine saldırı gerçekleştiren helikopter pilotları da darbe hazırlıkları çerçevesinde toplantı gerçekleştirdi.

13 Temmuz’da, Yenimahalle'de bulunan örgüt evindeki toplantıda, sözde konsey üyesi eski yarbay Özcan Karacan ile eski yarbaylar Erdal Başlar, İlkay Ateş ve eski binbaşı Taha Fatih Çelik de bulunuyordu.

Saat gece 03.00'te darbenin başlayacağı haberini alan darbeciler, kendi aralarında bir görev dağılımı yaptı.

Hain girişimden 3 gün evvel, jandarma sınıfında bulunan örgüt üyesi askerlerin bir bölümü, Şaşmaz Sanayi Sitesi çevresindeki Ambarlı'da mahrem imamlarla darbe toplantısında bulunuyordu. Darbe gecesi görevleri dağıtılan askerler, mahrem imamların kontrolünde ilk kez gerçek adlarıyla birbirleriyle tanıştırıldı. Darbenin gerçekleştirileceğini ifade eden imamlar, 15 Temmuz gecesine yönelik görev dağılımına uyulmasını talep etti.

İstanbul'da darbe hazırlıkları

Darbe hazırlıklarının bir diğer önemli adresi, 99 vatandaşın şehit edildiği İstanbul'du. 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı ile Hava Harp Okulu, darbeci askerlerin toplantılarına ev sahipliği yaptı. İstanbul’daki ilk darbe toplantısı, 12-13-14 Temmuz 2016 tarihinde Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yapıldı. Görev bölgesi Ankara olarak belirlenen eski kurmay albay darbeci Muzaffer Düzenli'nin de yer aldığı toplantılarda, eski 1. Ordu Harekat Yarbaşkanı tuğgeneral Eyyüp Gürler, eski 2. Zırhlı Tugay Komutanı tuğgeneral Özkan Aydoğdu, eski kurmay albaylar Mehmet Kapan, Ömer Faruk Özköse, Uzay Şahin, Sadık Cebeci, Onur Özden ile Rıfkı Keser, eski kurmay yarbaylar İrfan Arat, Engin Durmaz, Şakir Çınar ile Fatih Karakaya, eski kurmay binbaşılar Murat Yanık ile Mehmet Murat Çelebioğlu ve eski yüzbaşı Mehmet Karabekir yer aldı. Eski Kuleli Askeri Lisesi Komutanı albay Mürsel Çıkrıkçı yalnızca 12 Temmuz'daki toplantıya katıldı.

Görev dağılımı yapıldı

Düzenli ve Aydoğdu, İstanbul haritası kapsamında 15 Temmuz akşamı kritik ulaşım yolları ve kurumların nasıl işgal edileceği konusunda birlik komutanlarına detayları anlattıktan sonra görev dağılımını gerçekleştirdi.

Bu dağılıma göre, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı Üsküdar Çevik Kuvvet, Kuleli Askeri Lisesi köprü ayaklarını 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Türk Telekom Merkezi’ni, TEM, E-5 bağlantı yollarının birini Piyade Okul Komutanlığı ve diğerini ise Motorlu Alay Komutanlığı kontrol edecekti.

Murat Yanık, Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden ve Mehmet Murat Çelebioğlu ise koordinasyon ve irtibat timi görevini yürütecekti.

Hava Harp Okulu'nun faaliyetleri ve İstanbul'da yapılacak uçuşların sorumluluğunu Fethi Alpay, bürokratların ve siyasilerin gözaltına alınması görevini ise Mehmet Nail Yiğit aldı.

Toplantılarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi, AKOM, TRT Ulus binası, TRT Harbiye Radyo binası ve ile Taksim Meydanı işgal edilmesi için Hasdal 6. Motorlu Piyade Alayı askerlerine görev verilmesi kararı alındı.

Darbe girişiminden bir gün evvel 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında düzenlenen toplantıya Çelebioğlu, Şahin ve Yanık’ın dışında darbeciler Komutan Yardımcısı eski kurmay albay Yusuf Sarı, Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, eski kurmay binbaşı Ahmet Baykal, eski kurmay yarbay Osman Akkaya, ski kurmay binbaşı Fatih Sönmez, eski kurmay yüzbaşı Özkan Özgenç ve eski kurmay yarbay Kadir Yıldız katılım gösterdi.Toplantıda ayrıca Avrupa yakasında gözaltına alınacak kişilerin kimler tarafından ve nasıl derdest edileceği kararlaştırıldı. 

Darbeye son hazırlık toplantısı

İstanbul'da, darbeye yönelik son hazırlık toplantısı, Hava Harp Okulu’nda 14 Temmuz'da 2016 tarihinde akşam 21.00 sıralarında başladı.

Bu toplantıya Murat Yanık, Fethi Alpay, Uzay Şahin, Muzaffer Düzenli, Mehmet Murat Çelebioğlu, Eyüp Gürler, Nebi Gazneli, Müslüm Kaya, Sadık Cebeci, Gökhan Şahin Sönmezateş, Onur Özden, Ahmet Gümüş, Zafer Özleblebici, Rıfkı Keser, Ahmet Zeki Gerehan'ın katılım gösterdiği kamera kayıtlarından belirlendi.

Toplantının koordinatörlüğünü ise Düzenli, Sönmezateş ve Alpay yaparken, hain darbe girişiminin son adımları ve görev dağılımları tekrar gözden geçirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi düzenleyen timin başında bulunan Sönmezateş, bu toplantının haricinde Moda Deniz Kulubü'nde yapılacak düğüne katılacak generallerin alıkonulmasını da koordine etti.

Anadolu'da darbe hazırlıkları

FETÖ, İstanbul ve Ankara’nın haricinde İzmir, Isparta, Denizli ve Edirne’de de ayrıca darbe hazırlıkları yaptı.

Sözde atama listesinde ismi bulunan ve Edirne sıkıyönetim komutanı olarak atanan eski 54. Mekanize Tugay Komutanı tuğgeneral Hidayet Arı, hain girişimden bir gün evvel Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde, binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu ve firari albay Uzay Şahin ile tugay komutanlığının resmi konutunda bir araya geldi.

Daha sonra Edirne'ye dönen Arı, 15 Temmuz gecesi için görev dağılımını eski 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı tuğgeneral Bekir Koçak'a anlattı ve saat gece 03.00'te harekete geçileceğini ifade etti.

Sözde Denizli "sıkıyönetim komutanı" görevine atanan eski 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, darbe girişimi hazırlıkları çerçevesinde aktif rol alan isimlerden biriydi. 12 Temmuz 2016'da yıllık izinden dönen Özbakır, karargahtaki kameriyede akşam saatlerinde kendisi gibi darbeci askerlerle bir toplantı gerçekleştirdi ve görüşme esnasında cep telefonları farklı bir yerde tutuldu. Darbe gerçekleştirileceği bilgisini, toplantı yaptığı isimlerle paylaşan Özbakır, görev dağılımını burada yaptıktan sonra çevre illerde ihanet toplantılarına devam etti. Bir gün sonra Özbakır, sivil plaka taktırdığı bir resmi araçla Aydın'daki Söke Komutan Yardımcılığına bir ziyaret gerçekleştirdi, ardından İzmir'e geçti. İhanet gecesi alacağı görev çerçevesinde komutasındaki birliğini hazırlayan Özbakır, darbe startı verilmesinin ardından cunta faaliyetlerine başladı.

Isparta’da, İzmir’de darbe hazırlıkları

Darbe hazırlıklarının gerçekleştirildiği bir diğer adres Isparta'da konuşlu Eğirdir Dağ Komando Okulu ile Eğitim Merkez Komutanlığı olarak belirlendi. Eski Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı tümgeneral Metin Akkaya, yıllık izinde olmasına rağmen darbe bilgisini almasının ardından kışlaya gelmeyi sürdürdü. Kapısını kilitlediği odasında saatler boyunca darbe planını çalışan Çetinkaya, ardından Isparta Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığındaki 40. Piyade Eğitim Alayının, söz konusu dönem komutanı eski albay Ahmet Yıldırım'a darbenin tarihini, nasıl gerçekleştirileceğini ve bu bağlamdaki rollerini anlattı.

Sözde İzmir ve Manisa sıkıyönetim komutanı olarak göreve atanan eski tümgeneral Memduh Hakbilen ise 15 Temmuz'dan önce hain girişime hazırlık yapan isimlerdendi. Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanlığı olmak üzere önemli bir görevde yer alan Hakbilen, darbe girişiminden birkaç gün önce Ege Ordusu İstihkam Taburuna, yürürlükten kaldırılan Emniyet Asayiş Yardım Protokolü çerçevesinde birliklerin hazırlanmasına yönelik talimatı verdi.

Ayrıca Hakbilen, İzmir'in şehrin kontrolünün sağlanması ve kritik kamu kurumlarının işgal edilmesi için Edremit'teki 19. Motorize Piyade Tugayı, Denizli'de konuşlanan 11. Motorize Piyade Tugayı ve Bergama Alay Komutanlığında bulunan zırhlı araçların intikal için hazırlanması emrini verdi. Kendisiyle beraber hareket eden darbeci askerlerle son kontrolleri yapan Hakbilen, ardından ihanet saatini beklemeye başladı.

Halkın ve demokrasinin zaferiyle sonuçlandı

Hazırlıkları bu şekilde gerçekleştiren FETÖ, 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimine kalkıştı. Savaş jetlerinin alçaktan uçmasıyla birlikte başlayan darbe girişimi, canını hiçe sayan ve direnen halkın zaferiyle noktalandı.

Türkiye’de, o hain gecede darbecilere karşı mücadele eden polis, sivil ve askerlerden 150'si Ankara'da, 99'u İstanbul'da, 2'si Muğla'da şehadete yürüdü.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.