habernediyor.com

Erdoğan duyurdu: Brüksel'e gidiyor

GÜNDEM

Polonyalı mevkidaşı Duda ile ortak açıklamalarda bulunan Erdoğan, 24 Mart tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilecek olan NATO Liderler Zirvesi'ne iştirak edeceğini, zirvede Ukrayna-Rusya arasındaki sürece ilişkin görüşmeler gerçekleştireceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda'yı konuk etti. Çankaya Köşkü'ndeki görüşme gazetecilere kapalı olarak gerçekleştirildi. Toplantının tamamlanmasının ardından iki lider ortak basın toplantısı yaptı. 


Erdoğan: NATO Liderler Zirvesi'ne katılacağım

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları, şu şekilde: 

"İki NATO müttefiki olarak Ukrayna-Rusya krizinde neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Savaşın son bulması için diplomatik faaliyetlere hız kazandırılması hususunda mutabık kaldık. Polonya ile iş birliğine ve istişarelere devam edeceğiz. 2 milyonu aşkın sığınmacıya kapıları açtılar ve örnek bir duruş ortaya koydular. Bu ev sahipliklerinden dolayı kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Uzun yıllardır çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan bir ülke olarak, Polonya'yı en iyi biz anlarız. İnsani yardımlarımızın savaş bölgesine ulaştırılması hususunda verdikleri destekleri takdir ediyorum. 

İki ülke arasındaki ticaret hacmini yüzde 28 oranında yükselişle 8,3 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz 10 milyar dolar ve bu hedefe çok yakınız. 

Çavuşoğlu bugün Rusya'da temaslarda bulunuyor, yarın da Ukrayna'da olacak. 

24 Mart tarihinde NATO Liderler Zirvesi'ne gideceğim. Zirvede Ukrayna-Rusya arasındaki sürece ilişkin görüşmeler yapılacak."

Duda: Türkiye büyük bir rol üstleniyor

Duda'nın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Komşumuz Ukrayna'da savaş var. Rusya, bağımsız bir ülkeyi hedef alıyor. Sayın Erdoğan ile görüşmemizdeki ana konu Ukrayna'ydı. Türkiye barış hususunda büyük bir rol üstleniyor. Biz de Türkiye'yi destekliyoruz. Bir an evvel ateşkes sağlanmalı ve sivillerin katledilmesi durmalı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra böyle bir acı görülmedi. 

Sığınmacılar hakkında da konuştuk. Türkiye son dönemlerde mülteci krizini en yakından yaşayan bir ülke. Türkiye'nin deneyimleri bizim için çok önemli. Hududumuzdan ülkemize giriş yapan sığınmacı sayısı 2 milyonu aştı. Her gün 100 bini aşkın Ukraynalı ülkemize geçiş yapıyor. 

Yılın ikinci yarısında gerçekleştireceğimiz davete katılacaklarını belirten Sayın Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Ekonomik iş birliğine ek olarak askeri iş birliğimizin de sürmesini isteriz. Ticaret hacmimizin 10 milyar doları da aşmasını amaçlıyoruz."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.