habernediyor.com

Dışişleri'nden Yunanistan'a sert tepki

GÜNDEM

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın ülkemize yönelik açıklamalarına ilişkin olarak, "Yunanistan’ın, Türkiye'nin çıkarlarını ve haklarını savunma iradesini tehdit olarak görmesini, bu yönde gerçeğe aykırı bir algı oluşturmaya çalışmasını kabul etmiyoruz. Bölgede bir tehdit varsa bu tehdit, Yunanistan’ın gerginliği tırmandıran tek taraflı eylemlerinden kaynaklanıyor." dedi.

Tanju Bilgiç, konuya dair soruya yazılı olarak verdiği cevapta, Dendias'ın ifadelerini 'kışkırtıcı söylem' olarak tanımladı.

Dendias'ın gerçekleştirdiği açıklamaların popülist iddialar olduğunun altını çizen Bilgiç, "Dendias’ın hemen hemen her gün yaptığı Türkiye karşıtı açıklamalar, istikrar ve barışa hizmet etmeyen, gerçeklikten tam anlamıyla kopuk ve popülist iddialardır. Bu kışkırtıcı dil, ne Yunanistan ile tekrar başlattığımız istişari görüşmelerin ruhuyla ne de iyi komşuluk ilişkileriyle bağdaşıyor." yorumunda bulundu.

Bilgiç, Dendias'ın karşılıklı diyalog yerine gerginliği tercih ettiğini belirterek, "Dendias’ın bu saçma sapan sözleri, Yunanistan’ın Türkiye ile anlamlı ve dürüst bir diyalog ile ilişkileri geliştirmek ve ikili meselelerini çözmek yerine, üçüncü taraflardan bir şeyler umarak ve ülkemize karşı suni ittifaklar oluşturarak gerginliği tercih ettiğinin son kanıtıdır." sözlerini sarf etti. 

"Kendine güvenen ülkeler, bu tarz davranışlar sergilemez." diyen Bilgiç, Yunanistan'ın ülkemize yönelik iddialar öne sürerken, bir taraftan da Akdeniz ve Ege'de uluslararası hukuka uymayan maksimalist iddialarla gerginliği tırmandırıcı eylemlerde bulunduğu ifade etti. 

"Bir defa daha..."

Bilgiç, şöyle devam etti:

"Yunanistan’ın, Türkiye'nin çıkarlarını ve haklarını savunma iradesini tehdit olarak görmesini, bu yönde gerçeğe aykırı bir algı oluşturmaya çalışmasını kabul etmiyoruz. Bölgede bir tehdit varsa bu tehdit, Yunanistan’ın gerginliği tırmandıran tek taraflı eylemlerinden kaynaklanıyor. Yunanistan’ı bir defa daha popülist nedenlerle kışkırtıcı söylem ve çalışmalar yürütmek yerine, aklıselim ve sağduyuya dönmeye ve uluslararası anlaşmalara, uluslararası hukuka saygılı olmaya çağırıyoruz."

Ne olmuştu?

Dendias, bugün Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan Al Suud ile başkent Atina'da düzenlediği basın toplantısında, ülkemizin, silahlandırılması uluslararası hukuka uymayan Ege adalarının silahlandırılmasına dair açıklamalarına tepkide bulunmuştu.

Konuşmasında, "Türkiye iyi niyet göstermek istiyorsa Libya ile imzalanan deniz yetki alanlarının tespitine yönelik anlaşmayı iptal etmesi lazım." diyen Dendias, ülkemizin bölgede saldırgan bir politika yürüttüğünü iddia etmişti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.