habernediyor.com

Cumhurbaşkanı, son bir senede 3’üncü kez Azerbaycan’a gidiyor

GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son bir sene içinde 3’üncü kez Azerbaycan’a gitmeye hazırlanıyor. Erdoğan, 26 Ekim Salı günü İlham Aliyev ile görüşecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Ekim Salı günü Azerbaycan’a ziyaret gerçekleştirecek. Son bir sene içinde 9 Aralık 2020’de ve 15 Haziran 2021’de resmi ziyaret düzenleyen Erdoğan’ın gerçekleştirdiği 3’üncü ziyaret olma özelliği bulunan temaslarda Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılaşacak.  

Erdoğan, havalimanı açacak 

Azerbaycan’ın işgalden kurtardığı Karabağ topraklarında inşa edilen ilk havalimanı olan Fuzuli uluslararası Havalimanı’nın açılış törenine katılacak olan Erdoğan, törende konuşmada bulunacak.  



Azerbaycan zaferinin ardından görüşme başladı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ordusunun Ermenistan’a karşı kazandığı zaferin ardından 9 Aralık 2020 tarihinde Azerbaycan’a ziyaret düzenlemişti. “Azerbaycan’ın Milli Lideri” olarak kabul edilen Haydar Aliyev’in kabri ile Türk ve Azerbaycanlı askerlerin şehitliklerini ziyaret eden Erdoğan, 10 Aralık 2020’de düzenlenen Zafer Geçidi Töreni’ne de katıldı. 

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Azerbaycan’ın ortak hedeflerinin bulunduğunu şu sözlerle aktarmıştı: “Topraklarımızı daha gelişmiş, daha müreffeh ve çocuklarımız için yaşanabilir yer kılmak amacıyla mücadele ediyoruz. Azerbaycan ve Türkiye sırt sırta verdiği sürece Allah’ın izniyle zorlukları aşacağız.” 



Sembol şehir Şuşa’ya ziyaret düzenlendi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Haziran 2021’de gerçekleştirdiği ziyarette de Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı ve 28 sene sonra Ermenistan’ın işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ’ın sembol şehri Şuşa’yı ziyaret etti. Erdoğan’ın Şuşa’yı ziyareti, Azerbaycan’ın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği ifade etmesi bakımından oldukça önemli görüldü. 

Bu ziyarette Erdoğan ve Aliyev, “Şuşa Beyannamesi’ni” imzaladı. Beyannamede, iki ülkenin teknoloji, taşımacılık, enerji, ekonomi, insani ve sanayi gibi alanlarda iş birliği yapmasının önü açıldı ve belirli yol haritaları çizildi. 



Uluslararası mesajlar verildi 

Ermenistan’ın Türkiye’ye karşı asılsız iddialarının bulunduğunu ve tarihin çarpıtıldığını sık sık aktaran Türkiye ve Azerbaycan, her fırsatta yan yana durarak uluslararası camiaya “birliktelik” mesajı vermeye devam etti. Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan-Kars arasında demir yolunun kullanıma sunulmasıyla bu ilişkilerin daha da geliştirileceği aktarıldı.  

Azerbaycan meclis binasında konuşma yapan Erdoğan, “Kafkaslardaki barış ve huzurdan yalnızca Azerbaycan değil, Ermenistan ve diğer tüm bölge ülkeleri de kazançlı çıkacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.  

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.