habernediyor.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da ABD'ye çağrı: “Kapımız açık”

GÜNDEM

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu toplantısı için New York’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD-Türkiye İş Konseyi Görüşmesine katılım sağladı. Burada açıklamalar yapan Erdoğan, ABD'li iş insanlarına “Türkiye'de yatırım” çağrısında bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından gerçekleştirilen bir yemekte açıklama yapan Erdoğan, ABD ile Türkiye'nin geçmişten bu zaman bağlarla gelmiş olan iki dost ülke, stratejik ortak ve müttefik olduğunu ifade etti.

“Birçok konuda benzer düşünceleri barındırıyoruz”

İki ülke arasında sağlanan çok boyutlu bir ortaklığın dünyanın birçok alanında istikrara ve barışa yol açtığını aktaran Erdoğan, Balkanlar’dan Ukrayna'ya, Afrika’dan Orta Doğu'ya kadar geniş bir bölgede, enerjiden gıda güvenliğine kadar birçok hususta benzer düşünceleri barındırdıklarını ifade etti.

“En fazla yatırım alan ikinci ülkeyiz”

Türkiye’nin geçtiğimiz sene yüzde 11’lik bir miktarla son 10 senenin en hızlı büyümesini elinde bulundurduğunu dile getiren Erdoğan, “Bu gelişme G-20 ülkeleri içerisinde belirlenen en yüksek büyüme oranıdır. Dünya ekonomisi büyük bir daralma riski ile karşı karşıya kalırken biz 2022 senesinin ilk çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde ise yüzde 7,6 miktarında büyüme sağladık. Salgın görülmesine rağmen beş çeyrektir sürdürülen dengeli büyümeyi bu aralıkta da devam ettirdik. İhracat alanında bu aydan başlayarak yıllık temelde 250 milyar doların üstüne ulaştık. Ülkemize, 2003-2021 yılları arasında 240 milyar dolar tutarından daha fazla doğrudan uluslararası yatırım alabilmeyi sağladık. Yalnızca geçtiğimiz sene ülkemize 14 milyar dolar kadar yeni ve doğrudan uluslararası yatırım yapıldı. Son 16 sene içerisinde Doğu ve Orta Avrupa'da en yüksek uluslararası doğrudan yatırım sağlanan ikinci ülkeyiz.” dedi.

“Corona virüse rağmen büyüme durmadı”

Corona virüs pandemisi nedeniyle yaşanan bütün sıkıntılara nazaran ikili ticaret oranının geçtiğimiz yıl rekor seviyeye ulaşarak, 28 milyar doları gördüğünü aktaran Erdoğan, Türkiye'nin 2021 senesinde en yüksek ihracat sağlayan ikinci, en yüksek ithalat yapan dördüncü ülke olarak listeye girdiğini anlattı.

Erdoğan, bu senenin 8 ayı içerisinde ticaret hacminin geçen seneye göre yüzde 90 oranında arttığını ifade ederek, "Ticaret hacmimiz bu gelişmelerle 22 milyar doları gördü. Bu ivmenin kararlı ve doğru adımlarla korunması durumunda ticaret hacmimiz 100 milyar dolar amacına hızla ulaşacaktır. Bu hususta birden fazla bölümde öncü rolü bulunan siz kıymetli müteşebbislerin desteklerine güveniyoruz." şeklinde konuştu.

“Amerika tek taraflı davranışından vazgeçmeli”

Türkiye'nin son zamanlarda sergilemiş olduğu büyük adımlarla beraber Avrupa'dan da pozitif bir şekilde ayrı tutulmak üzere yenilenebilir enerji sektöründe yeni yatırım olanakları sunduğunu söyleyen Erdoğan, turizmin noktasında da büyük bir potansiyele sahip olunduğunu dile getirdi.

Potansiyelin tam anlamıyla sisteme alınabilmesi adına adımların hükümetler seviyesine atılması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, şu ifadelerde bulundu, "Amerika'nın tek taraflı şekilde 2018 senesinde sisteme aldığı alüminyum ve çelik sektöründe yer alan ilave gümrük vergileri gibi işlemler ticari ilişkileri negatif bir yönde etkilemektedir. Stratejik açıdan yoksun olan salt lobilerin Amerikalı karar vericilerin üstünde oluşturduğu baskının ardından ortaya çıkan bu yanlı ve yanlış tutum esasen Amerikan faydasına tahribat oluşturmaktadır. Bu sebeple bu haksız ve tek taraflı engellemelerin ivedilikle kaldırılması sadece bizim değil sizin de davanızdır. Türkiye bu zamana gelene kadar yaptığı gibi bugünden sonrasında Amerika ile ticari ve ekonomik ilişkilerini bir adım ileri atma gayretini sürdürecektir. Bu zaman zarfında Türkiye'nin müttefikleri içerisinde görmekte olduğum siz değerli iş konseylerinin ve iş insanlarının desteklerine inanıyorum. Türkiye'de bulunan bütün kuruluşların kapıları sizlere her zaman açıktır."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.