habernediyor.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik zirve için Londra'da!

GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya geldi. Erdoğan, Londra'ya hareketi öncesinde yaptığı açıklamada, "NATO'nun terör örgütlerinden kaynaklı asimetrik tehditler karşısında proaktif davranması gerekiyor. NATO'nun kendini yenilemesi kaçınılmazdır." ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya ulaştı.

Erdoğan, Stansted Havalimanı'nda İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in Bölge Temsilcisinin Yardımcısı Lord Vincent Thompson, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi David Pearey, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın ve Büyükelçilik personeli tarafından karşılandı.

"Barış Pınarı Harekâtı'nın son durumunu değerlendireceğiz"

Kalacağı otelin önünde kısa bir açıklamada bulunan Erdoğan, "Bu akşamki görüşmemiz Fransa, Almanya ve İngiltere ile dörtlü görüşme yapacağız. Barış Pınarı Harekâtı'nın son durumunun değerlendireceğiz. Bu ülkeler koalisyon güçleri içerisinde yer aldığı için üzerlerine düşenleri ne kadar yaptılar? Bizim plan projelerimiz için destekleri ne olabilir? Onları görüşem fırsatımız olacak. Bizden taleplerini dinleyeceğiz." ifadelerini kullandı. 

Londra'ya gitmeden önce önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Londra'da NATO'nun birliğine vurgu yapılması bizim için temel öncelik. Çin ve Rusya ile ilişkilerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye kendi öncelikleri çerçevesinde NATO ile işbirliği halinde çok yönlü bir dış politika yürütmektedir." demişti. 

"NATO'nun tehditler karşısında proaktif davranması gerekiyor"

İttifakın yenilenme ihtiyacında olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "2000'lerin bakış açısıyla bugünü kavrayamayız. NATO'nun terör örgütlerinden kaynaklı asimetrik tehditler karşısında proaktif davranması gerekiyor. NATO'nun kendini güncellemesi kaçınılmazdır." ifadelerini kullanmıştı.  

"İttifakın gücünü azaltacak beyanlardan uzak durulmalı"

Erdoğan, dayanışma ve beraberliğin "NATO ittifakını ayakta tutan sütunlar" olduğunu belirterek, "NATO'nun caydırıcılığını azaltacak, ittifakın gücüne zarar verecek popülist beyanlardan uzak durulmalıdır. Alternatif aramak yerine daha güçlü kılacak çalışmalar içerisinde olmalarını bekliyoruz. Terör örgütlerine karşı ilkeli ve kararlı duruş sağlanmasını temin edecek bir değişimi tüm üye ülkelerle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz." demişti.

"Düzensiz göç hareketleri istikrarı tehdit ediyor"

Türkiye'nin güney sınırlarında müttefikleri de etkileyen hadiselerin yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, "Düzensiz göç hareketleri istikrarı tehdit ediyor. Müttefiklerimizin bizimle sergileyecekleri samimi bir dayanışma ittifakımızı zayıflatmaz, güçlendirir. Londra'da müttefiklerimizden ilkeli bir tavır göstermelerini isteyeceğiz." açıklamasında bulunmuştu.

"Türkiye'nin NATO'daki konumu vazgeçilmezdir"

Erdoğan, bazı çevrelerin Türkiye'nin NATO üyeliğini gölgelemeye çalıştığını vurgulayarak, "Ancak bizim duruşumuz bellidir. Yaptığımız katkılar Türkiye'nin NATO'daki konumunun vazgeçilmez olduğunu gösteriyor. Londra'da bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla da görüşeceğiz. Birleşik Krallık daveti üzerine Almanya ve Fransa ile dörtlü toplantı yapacağız. Bölgesel konuları ele alacağız." demişti.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.