habernediyor.com

Patates krizi mi geliyor? 26 il karantinada

EKONOMİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, patateste kist nematodu, halka çürüklüğü, kahverengi çürüklüğü ve siğil sebebiyle 26 kentte karantina önlemleri uygulandığını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Adeta bir kanser olan patates siğilinin ardından 2004'te başlatılan ekim alanı sınırlaması, bu yıl itibarıyla hangi boyuttadır? Kaç kentte ne kadarlık bir alanda hastalık sebebiyle patates ekimi gerçekleştirilememektedir? Siğil gibi zararlı nematod hastalığının yaygınlığı ve şu andaki mevcut durumu nedir? Patates siğiline ilişkin olarak çiftçiye gerekli eğitimler veriliyor mu?” şeklindeki soru önergesine yanıt verdi. 


(Gürer)

Bakanlık: 26 kentte karantina önlemleri uygulanmaktadır

Bakanlık tarafından Bakan Kirişci’nin imzasıyla Gürer'e iletilen yanıtta, şöyle denildi:

“Bugün itibarıyla patates siğili hastalığı sebebiyle karantina önlemleri uygulanmakta olup, hastalık etmeninin patates gibi konukçuları haricindeki ürünlerin ekimi yapılmaktadır. Patates karantina etmenleri sebebiyle (kist nematodu, halka çürüklüğü, kahverengi çürüklüğü ve siğil) 26 kentte karantina önlemleri uygulanmaktadır. Çiftçilerimize yönelik patates siğili etmeninin de dahil olduğu gerekli eğitimler verilmektedir. Türkiye genelinde son 5 senede patates ve patates siğili hususlarında 1200 eğitim ve yayım çalışması yapılmış olup, 15 bin çiftçimiz bu eğitimlere iştirak etmiştir.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.