habernediyor.com

İşçi ve memur zam bekliyor!

EKONOMİ

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 5. Dönem Toplu Sözleşmesi ile kamu işçisini kapsayan 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesinin görüşmeleri sürüyor. Hükümet, kamu işçisine yüzde 6+4'lük zam teklif ederken, memur ve memur emeklilerine zam teklifini 16 Ağustos günü sunacak.

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ve 2 milyon memur emeklisi ile 200 bin kamu işçisi, mali ve sosyal haklarının belirleneceği sözleşmeye odaklandı.

2010'daki Anayasa referandumu ile elde edilen toplu sözleşme hakkının gereği olarak, kamu görevlileri sendikaları 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan 5. Dönem Toplu Sözleşmesi için 1 Ağustos'ta hükümetle masaya oturdu.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı istedi.

Süren, ilk toplantının ardından hizmet kollarının tekliflerinin görüşülmesiyle devam etti. Yarın ve öbür gün genele yönelik teklifler de görüşülecek. 9 Ağustos'ta ikinci, 15 Ağustos'ta üçüncü, 16 Ağustos'ta ise dördüncü toplantı gerçekleştirilecek. Hükümet, 16 Ağustos'taki toplantıda zam teklifini Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne sunacak.

Pazarlık süreci, 20 Ağustos günü tamamlanacak. Tarafların bu tarihe kadar anlaşamaması durumunda Hakem Kuruluna başvurulacak. Kurul, 5 gün içerisinde kararını verecek.

2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü, yaklaşık 200 bin kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını içeriyor. Protokol dâhilinde hükümet ile Türk-İş arasındaki ilk görüşme 19 Haziran günü gerçekleştirildi.

Yaklaşık 30 bin işçi greve gidecek

Pazarlık masasında işçileri temsil eden Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan talep etti.

Hükümet ise 9 Temmuz'daki ikinci görüşmede, 3 bin 500 liradan az alan kamu işçisinin ücretinde 60 lira artış, tüm işçilere 2019'un ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 4 zam teklifinde bulundu.

Türk-İş, yapılan teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine hükümet, zam teklifini yüzde 6+4'e yükseltti.

Anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle yasal prosedür gereği, İstanbul'daki Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde grev ilanı asıldı. 19 Ağustos'a kadar sözleşmenin akdedilmemesi durumunda çeşitli iş yerlerindeki yaklaşık 30 bin işçi greve gidecek.

Hükümetin yeni teklifi bekleniyor

Taraflar arasında diyalog informel biçimde devam ederken, hükümetin Kurban Bayramı'ndan önce yeni bir teklif sunması bekleniyor.

Bu aşamadan sonra eğer iş yeri grev yasağı kapsamında değilse grev uygulanacak. İş yerindeki işçilerin dörtte birinin grev oylaması talebinde bulunması ve oylama yapılması durumunda oy kullananların çoğunluğunun kararı doğrultusunda grev kararı uygulanacak ya da uygulanmayacak.

Yüksek Hakem Kurulu, grev uygulanmazsa devreye girecek. En geç 60 gün içerisinde sözleşmeyi akdedecek.

Cumhurbaşkanı kararı ile grevine ertelenmesi halinde Yüksek Hakem Kuruluna başvurulacak. Yüksek Hakem Kurulu, en geç 60 gün içerisinde sözleşmeye ilişkin kararını verecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.