habernediyor.com

Erdoğan: Büyümede Çin’den sonra ikinci sırada yer aldık

EKONOMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 senesinde Türkiye’nin elde ettiği büyüme oranının yüzde 1,8 olmasıyla dünyada Çin’in ardından hemen ikinci sırada yer aldığını kaydederek ekonomi konusunda tüm dünyanın zor durumlarla karşı karşıya kaldığı pandemi döneminde Türkiye’de uygulanan ekonomi politikalarının başarıya ulaştığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Boğaziçi Zirvesi dahilinde düzenlenen BM Kalkınma Programı Özel Sektör Merkezi tarafından hazırlanan Türkiye Yatırımcı Haritası’nın tanıtımının gerçekleştirildi Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nca ilan edilen programa bir video mesaj yolladı.

Ülke ekonomisine ilişkin açıklamalar yapan Erdoğan, Türkiye’nin büyüme verilerini de değerlendirdi.

“Çin’in ardından ikinci sıradayız”

Ülkemizin 2020 senesinde elde etmiş olduğu yüzde 1,8’lik büyüme oranıyla Çin’in ardından ikinci sırada yer aldığını ifade eden Erdoğan yayınladığı mesajda şunları söyledi:

“Sanayi üretimi ve ihracat konusunda da benzer bir başarı tablosu görüyoruz. Aynı şekilde son dönemde ülkemize uluslararası sermaye girişlerinin de arttığına şahit oluyoruz. Bu anlamda BM Kalkınma Programı Özel Sektör Merkezi’nce açıklanacak olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Türkiye Yatırımcı Haritası büyük bir öneme sahip. Bu ivmeyi inşallah önümüzdeki dönemde de sürdürmeye kararlıyız.” şeklinde konuştu.

Koronavirüsün küresel ekonomiye olumsuz etkisi…

Koronavirüsün dünya ekonomisine sağlıktan turizme, siyasetten, ticarete ve sosyal hayata kadar birçok alanda olumsuz olarak ciddi etkilerinin olduğunu kaydeden Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“2020 senesinde ilişkin açıklanan, istihdam, büyüme, ticaret ve diğer veriler, salgının küresel ekonomide sebep olduğu ağır tahribatları gösteriyor. Geride bırakmış olduğumuz yılda ekonomiler daralmış, işsizlik oranlarında ciddi artışlar yaşanmış ve yatırımlar da düşmüştür.

“Salgını ülkemizde az bir hasarla atlattı”

Ülkemiz uygulamış olduğu sosyal ve ekonomik politikalarla salgının ilk senesini en az hasarla atlatmayı başaran nadir ülkelerden biridir. Sağlık altyapımızın gücüyle vatandaşlarımızın tamamına testten tedaviye kadar bütün sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak sağladık.

En sıkıntılı zamanlarda 12 uluslararası kuruluş ve 157 ülkeye yardımda ve tıbbi destekte bulunduk. Yaşama geçirmiş olduğumuz teşvikler ve destekler için 311 milyar TL’ye ulaşan bir kaynak kullanıp bütün vatandaşlarımızın yanında olmaya çalıştık.

“54 milyar TL’lik bir kaynak aktarımı yaptık”

Kısa çalışma ödeneği ve sosyal destek başta olmak üzere sosyal koruma kalkanıyla birlikte vatandaşlarımıza 54 milyar TL’lik bir kaynak aktarımı yaptık. Geçtiğimiz hafta açıklanan ihracat ve büyüme rakamları da ülkemizin zorlu süreçteki başarısını göstermektedir.

Bu süreçte yatırımların miktarı kadar, kapsayıcı ve sürdürülebilir olmasının da önemli olduğunu görüyoruz. Katma değere dönüşmeyen, sosyal faydanın gözetilmediği ve kalkınmaya bir faydası olmayan yatırım, eksik kalmış bir yatırımdır.

Sosyal girişimcilik, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk kavramlarını içeren etki yatırımları insanlık için önemli imkanlar sunuyor. Günümüzün sosyal hayatı ve iş hayatında bu yenilikçi yaklaşımı görebileceğimiz girişimlerin desteklenmesi hususunda büyük bir gayret ediyoruz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.