habernediyor.com

Bakan Bilgin’den EYT açıklaması! "Masada tek bir formül var"

EKONOMİ

Emeklilikte yaşa takılanlar, hükümetin çalışmalarını tamamlamaya yaklaştığı EYT düzenlemesine odaklanmışken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den bir açıklama geldi. Bilgin, şu an masada yalnızca bir tane EYT formülünün olduğunu duyurdu.

Hükümet, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) probleminin çözümü için çalışma başlattı. 

“Masada tek formül var”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den konuyla ilgili açıklama geldi. 

Yapılacak çalışmaya yönelik sürecin devam ettiğini ve pek çok aşamanın olduğunu söyleyen Bilgin, "Şu an masamızda yalnızca bir tane EYT formülü var'' sözlerini kullandı.

“Almanya ve Hollanda modeli gündemde yok”

Bilgin, Almanya ya da Hollanda modellerinden söz edildiğini fakat bunun doğru olmadığını açıkladı.

Kabinenin ardından açıklamalarda bulunan ve çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını söyleyen Bilgin, Ocak ayında bunu Meclis'e sunmayı planladıklarını aktarmıştı.

Bilgin, EYT düzenlemesinin kapsamına ilişkin bakanlık bünyesinde kurulan bir ekiple gerçekleştirilen çalışma sonucunda en uygun formülün devreye sokulacağını açıklamıştı.

Birkaç öneri ve alternatifin değerlendirildiği çalışmada, sendikalarla diyalog halinde olunacak.

EYT nedir, kimleri kapsıyor?

8 Eylül 1999'da yürürlüğe alınan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (kadın için 20 yıl, erkek için 25) ve prim ödeme (5000 gün) koşulların yanına bir de yaş şartı erkek için 60 yaş, kadın için 58) getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni koşullara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli bir şekilde sağlandı.

Emekli olmak için 3 şartın (sigortalılık süresi, yaş şartı ve prim ödemenin) beraber sağlanması aranmaya başladı. Sigorta girişi 8 Eylül 1999 öncesi olanlar EYT'li olarak isimlendiriliyor.

Kaç kişi EYT'li?

Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilik şartlarında 1999'da gerçekleşen değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasının sona ermesini, yaş koşulu aranmadan, prim günü ve sigortalılık süresinin koşullarını sağlayıp emekli olmayı talep ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) Nisan 2022 itibarıyla kayıtlı olan 4/a (SSK) kapsamında 16 milyon 406 bin, 4/b (Bağ-Kur) çerçevesinde ise 3 milyon 32 bin sigortalı bulunuyor.

Tahminlere göre, 4/a ve 4/b ile birlikte toplam 19 milyon 726 bin sigortalıdan 5-6 milyonu EYT problemi yaşıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.