habernediyor.com

550 bin TL’ye kadar faizsiz ve geri ödemesiz kredi desteği! Başvurular başladı

EKONOMİ

Faizsiz kredi için beklenen haber sonunda geldi. Birçok kişinin yakından takip ettiği sıfır faizli kredi kullanımı başvuruları başladı. Peki faizsiz kredi ne için verilir? Başvuru koşulları neler? Kimler faydalanabilir?

Orta ve Küçük Ölçekli İşletmeleri Destekleme ve Geliştirme ve İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla geçtiğimiz sene Covid-19’dan negatif şekilde etkilenen küçük ve mikro işletmeler için ilk dönemi mayıs ayını, ikinci dönemini de haziran-eylül aylarını içerisine alan Hızlı Destek Programı devreye alınmıştı. KOSGEB, Aralık 2021-Mart 2022 arasını içerisine alan 3’üncü dönemin sonrasında, hem genç nüfusun iş bulmasını hedefleyen hem de işletmelere çalışan desteğini amaçlayan Hızlı Destek Programı’nın dördüncü kısmını devreye soktu.

Başvurular 10 Ağustos gününe kadar devam ediyor

Program kapsamında 4’üncü fazın başlatılmasıyla beraber bu yaz mesleki/teknik ve üniversitelerden mezun olanlar da program çerçevesinde iş gücüne katılacak. Koşulları yerine getiren işletmeler, 10 Ağustos gününe kadar “kosgeb.gov.tr” adresine giderek “E-Hizmetler” kısmından başvuru da bulunabilecek. Başvurular incelendikten sonra onaylananlar, şartlara uygun çalışanı işe aldıktan sonra 28 Eylül gününe kadar ödeme isteğinde bulunabilecek. Destek onayı ise bütçe çerçevesinde ödeme istemi sırasına göre değişiklik gösterecek.

Kadınların iş gücüne katılımı destekleniyor

Program çerçevesinde, küçük ve mikro işletmelere işe alacakları her yeni mezun adına 100 bin lira kredi yardımı sağlanacak. İstihdam edilecek çalışanın ya da işletme sahibi olan kişinin kadın olması durumunda ise kredi miktarı 110 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. Küçük işletmeler 5, mikro işletmeler ise 2 çalışana kadar bu olanaktan faydalanabilecek. Bu şekilde küçük işletmelerde kadın çalışanlar adına 550 bin lira, mikro işletmelerde ise 220 bin liraya kadar eleman yardımı verilmiş olacak.

Geri ödemesiz ve faizsiz destek nedir?

Son bir senelik dönemde ortalama işçi alımını belirli seviyelerde tutan işletmeler, 12 ay süresinde çalıştırma sözü verdiği her bir eleman adına 100 bin liralık faizsiz kredi yardımı alacak. Yardımdan faydalanan işletmeler, kredi kullanıldıktan sonra 24 ay boyunca geri ödeme sağlamayacak. Sonrasında ise 24 ay içerisinde 4 ayda bir olmak üzere 6 eşit taksit şeklinde komisyonsuz ve faizsiz olarak KOSGEB’e ödemelerini yapacak. Küçük işletme, çalışan miktarı 50 kişiye kadar olan bilanço ya da net satışları toplamı 8 milyon TL’ye kadar ulaşan firmaları içerisine alıyor. Mikro işletme ise elman miktarı 10 kişiye kadar olan bilanço veya net satışları toplamı 1 milyon TL’ye kadar ulaşmış olan şirketleri kapsıyor.

Faizsiz krediden kimler faydalanabilir?

  • Destek çerçevesinde işe alım yapma sözünü veren firmalar, çalışanın işten çıkış yapması halinde, yerine koşullara uygun farklı bir eleman istihdam edilebilecek.
  • Taahhüt süresince istihdam edilmiş olan çalışanlar işten çıkarılmayacak.
  • Destek ödemeleri 6 ay üzerinde aylık 2 taksit olacak şekilde gerçekleşecek.
  • Çalışan istihdam edilmeden önce yardım başvurusunda bulunulacak.
  • Bu statüde olan işletmelere eksik belgelerini tamamlamaları adına 3 ay süre verilecek. Çocuk, kardeş, baba, anne ve eş adına destek ödemesi yapılmayacak.

İstihdam kapsamında işe alım şartları nelerdir?

  • Son 3 sene içinde 180 günden daha fazla bir çalışma hayatı olmalı.
  • Doğum senesi 1981 ve sonrası kişiler adına geçerli.
  • En az 2 senelik olmak üzere 4 yıllık üniversite diploması olmalı.
  • Teknik veya meslek lisesi çıkışlı olması gerekiyor.

Binlerce kişi istihdam edilecek

Genç nüfusun iş hayatına katılımımı sağlamaya yönelik destek programı ile bu zamana gelene kadar 61 bin 171 personel, 33 bin işletmeye çalışan olarak girdi. Bunun yanı sıra işe alımı gerçekleştiren küçük ve mikro işletmelere toplamda 3 milyar 150 milyon TL destek ödemesi sağlandı. Destek programının kapsamında 75 bin kişinin işe alınması ve 46 bin işletmenin faydalanması amaçlanıyor.

Ödeme talep süreleri uzatıldı

Aralık 2021 tarihinde başlatılan Destek programın 3’üncü fazında başvurusu kabul edilen işletmelerin ödeme yapma süresi de uzatıldı. Bu statüde olan işletmeler, şartlara uygun elemanı iş hayatına katarak 1 Ağustos ve 28 Eylül arasında ödeme talebi sağlayabilecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.