habernediyor.com

UNESCO'dan Trump'a 'kültür' hatırlatması!

DÜNYA

UNESCO İran'ın kültürel varlıklarına saldırırabileceklerini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump'a UNESCO'dan uyarı geldi. Örgüt, "savaş döneminde kültürel varlıkları korumaya yönelik uluslararası sözleşmeleri" anımsattı.

Trump’ın İran’ın kültürel varlıklarını vurma tehdiyle ilgili olarak UNESCO, açıklama yaptı. Açıklamada, ABD ve İran’ın savaş döneminde kültürel varlıkları korumaya yönelik uluslararası sözleşmelere imza attığı anımsatıldı. 1954 tarihli "Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Varlığın Korunması Sözleşmesi" kapsamında kültürel alanlara saldırılar savaş suçu olarak görülüyor.

Cenevre Sözleşmesi'nin 53'üncü maddesi

BM İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden pazar günü yapılan açıklamada da Cenevre Sözleşmesi'nin 53'üncü maddesi hatırlatılarak "kültürel varlıklar aleyhine düşmanca uygulamaların" yasaklandığı belirtildi.

İran’da UNESCO kültür mirası kapsamında koruma altında olan 24 alan yer alıyor. Bu alanlar arasında Şiraz kentindeki Persepolis, İsfahan Ulu Camii, 1967 yılında Tahran’da son Şah’ın taç giydiği Gülistan Sarayı bulunuyor.

Eyyubi'den UNESCO'ya mektup

UNESCO İran Ulusal Komisyonu Genel Sekreteri Hüccetüllah Eyyubi, UNESCO’ya hitaben yazdığı mektupta, "ABD Başkanı Trump, şaşırtıcı ve medeniyet dışı bir eylemle, İran'ı birkaç bin yıllık kültürel alanlarını yok etmekle tehdit etti" ifadelerine yer verdi.

Trump'ın paylaşımı

Donald Trump tarafından hafta sonu Twitter üzerinden yapılan paylaşımda, "Eğer İran Amerikalılara ya da Amerikan varlıklarına saldırırsa, 52 İran hedefi belirledik (Yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 ABD vatandaşını temsilen). Bazıları İran ve İran kültürü için çok önemli olan bu hedefler çok hızlı ve çok güçlü bir şekilde vurulur" ifadeleri kullanılmıştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.