habernediyor.com

Trump'ın sonunu getirebilecek oylama yolda!

DÜNYA

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump hakkında başlatılan azil soruşturmasının ilk oylamasını Perşembe günü yapacak.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump hakkında yürütülen azil soruşturmasında ilk oylamanın Perşembe günü yapılacağını duyurdu. Pelosi, konu hakkında yazdığı mektupta oylamanın, soruşturma prosedürleri üzerine olacağını, bu oylamanın zorunlu olmadığını ancak Trump yönetiminin alabileceği önlemleri engellemek için yapılacağını söyledi.

Trump'ın engellerini durdurmak adına oylanacak


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi

ABD Başkanı Trump, hakkında yürütülen azil soruşturması başladığından beri bazı belgeleri geri çekme, çevresinde bulunan şahitlerin çağrılar üzerine ifade vermelerini engelleme veya çağrıları doğrudan reddetme gibi engellemeler yapmakla suçlanıyor. Temsilciler Meclisi'nin yapacağı oylama, bunları engellemek için yapılacak.

Pelosi, yazdığı mektupta "Bu hafta, şu anda belge talepleri, kayıtlar ve ifade için çağrılar ve diğer adımların, komitelerimiz tarafından yürütülen azil soruşturmasının bir parçası olduğunu teyit etmek için bir karar tasarısı sunacağız" dedi.

Beyaz Saray, Pelosi'ye tepkili

Beyaz Saray, Pelosi öncülüğünde Temsilciler Meclisi'nin bu hareketine tepkisini, yasa tasarısının tamamını görene kadar Trump yönetimi tarafından net bir adım atılmayacağının altını çizerek "Pelosi nihayet, ABD'de geri kalan herkesin bildiği bir gerçeği kabul ediyor. Demokratlar, yetkileri olmayan bir azil sürecini yürütüyorlardı. Başkan Trump'a yasal haklarını vermiyorlardı. Ayrıca sırlı, gizli ve kapalı kapılar ardında alınan ifadeler de tamamen ve geri döndürülemez bir şekilde gayrimeşruydu" ifadeleriyle verdi.

Azil soruşturması neden başlatıldı?

2016'da seçildiğinden bu yana çeşitli problemlerle başkanlığının meşruiyeti sarsılan Trump, önce 2016 seçimlerinde Rusya'dan yardım aldığı iddialarıyla suçlanmıştı ancak özel bir savcının yürüttüğü süreç sonrasında kendisinin veya kampanyasının Rusya'yla doğrudan temasa geçtiğine dair kanıt bulunamamıştı.

Şu anda ABD'de tartışılan azil süreci ise, Trump'ın Temmuz ayında Ukrayna lideri Zelensky'le yaptığı telefon görüşmesi üzerine başlatıldı. Görüşmede, Trump Zelensky'den, Demokrat Parti'nin güçlü başkanlık adaylarından Joe Biden ve ailesi hakkında soruşturma başlatırsa, ABD'nin Ukrayna'ya yardım edeceğini ifade ettiği biliniyor. Trump da Zelensky de, görüşmenin devletlerarası usule uygun olduğunu, Trump'ın (ABD'de yasak olan) başka bir ülke lideriyle seçimlerde çıkar amacıyla iş birliği yaptığı iddialarının yalan olduğunu belirttiler; ancak telefon görüşmesinden kısa bir süre önce Trump, Ukrayna'ya yapılacak 400 milyon dolar tutarındaki mali ve askeri yardımın durdurulduğunu belirtmişti.

Beyaz Saray, ABD'de yaşanan tartışmalar üzerine telefon görüşmesinin dökümünü kamuoyuna sunmuştu; ancak bazı kısımların sansürlenmiş olduğuna dair iddialar hâlâ Amerikan kamuoyunu meşgul ediyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.