habernediyor.com

Rusya ile İngiltere arasında yeni kriz! Her yerde aranıyorlar

DÜNYA

Rus basını, İngiliz özel kuvvetlerinin Ukrayna’da sağlık görevlisi kisvesi altında gizli faaliyetlerde bulunduğunu duyurdu. Ortaya atılan iddia Rusya ile İngiltere arasındaki ipleri gererken, Rus lider Vladimir Putin tarafından İngiliz grubun bulunması için talimat verildi. 

Rus basını tarafından ortaya atılan son iddiaya İngiltere’den de bir cevap geldi. Daily Mail gazetesine açıklamalarda bulunan üst düzey bir İngiliz savunma yetkilisi, “Özel kuvvetlere bağlı birimler ile alakalı herhangi bir görüş belirtemeyiz. Özellikle Rusya kaynaklı ortaya atılan iddialar hakkında görüşümüzü belirtmiyoruz. Çünkü bu iddialar, bölgedeki insanların yaşamlarını tehlikeye sokabilir. Bu sebeple ortaya atılan dedikoduları ne reddediyoruz ne de kabul ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Putin, İngiliz özel kuvvetlerinin bulunması talimatını verdi

Ortaya atılan bu önemli iddianın kaynağı ise Moskova Devlet Medyası olarak dikkat çekiyor.  Moskova Devlet Medyası tarafından aktarılan haberde, SAS olarak adlandırılan İngiliz özel kuvvetlerinin Ukrayna’da sağlık görevlisi kisvesine bürünerek çeşitli sabotaj stratejilerini yürüttükleri aktarıldı. Gündeme bomba gibi düşen bu gelişme sonrası Rus lider Putin tarafından Kremlin Soruşturma Komitesi’ne konuyla alakalı tam yetki verildi. Putin, komite üyelerine bu kuvvetlerin her yerde aranması ve hızlı bir şekilde bulunması emrini verdi. 

Kremlin Soruşturma Komitesi’nin başkanı, aynı zamanda Putin’in sınıf arkadaşı

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, İngiliz özel kuvvetlerinin özellikle Lviv bölgesinde ne gibi çalışmalar içinde olduklarının ele alınacağı vurgulandı. Rus güçleri tarafından esir alınan Ukraynalı askerlerin de bu iddiaları doğrular şekilde Rus birimlerine bilgiler aktardıkları öne sürüldü. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Kremlin Soruşturma Komitesi üyesi, “Ukrayna’da çalışan bu kuvvet, muhtemelen bölgedeki sabotaj çalışmalarını şekillendirmek ve Ukraynalı sabotaj gruplarının verimliliğini daha da arttırmak için rehberlik yapmak üzere geldiler” ifadelerini kullandı. İddiayı araştırmakla görevli olan Kremlin Soruşturma Komitesi’nin başındaki isim, aynı zamanda Putin’in üniversite yıllarından sınıf arkadaşı Alexander Bastrykin olarak dikkat çekiyor. 

Zelenski, Kiev metro istasyonunda soruları yanıtladı
 
Öte yandan Ukrayna lideri Zelenski de Kiev metro istasyonunda gazetecilerle bir araya geldi. Merak edilen soruları tek tek yanıtlayan Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya’nın saldırgan tutumunun yalnızca Ukrayna ile son bulmayacağını vurguladı. “Odessa’da da Mariupol’e benzer bir görüntü çıkabilir mi?” sorusunu yanıtlayan Zelenski, “Maalesef olabilir. Çok sayıda ekipmanları var. Sayısız zırhlı araçları ve tankları bulunuyor. Moldova sınırına kadar ilerleyecekler. Duracaklarına ihtimal vermiyorum” şeklinde konuştu. 

Rusya, ilerleyen süreçte nükleer silah kullanabilir mi?

Rusya’nın ilerleyen süreçte nükleer silah kullanıp kullanmayacağı sorusunu da yanıtlayan Zelenski, “Böyle bir girişim, Rusya’nın tüm dünya ile bağını koparması anlamına gelir. Rusya’nın böyle bir girişime cesaret edebileceğini sanmıyorum” ifadelerini kullandı. Ukrayna lideri, yaptığı açıklamada, Odessa’da gerçekleştirilen saldırılar sonucu 8 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Rus saldırısında 18 kişinin de yaralandığı duyurulmuştu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.