habernediyor.com

Rusya'dan ruble itirafı

DÜNYA

Rusya Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, ülkede sene sonu enflasyon oranının yüzde 20'ye ulaşabileceğini belirterek, "Ruble üzerinden yapılacak olan anlaşmalar yalnızca ilgi duyan ülkelerle imzalanabilir. Çünkü ruble, serbest bir şekilde dönüştürülebilen para birimi özelliğini yitirdi." dedi.

Bir dönem maliye bakanı olarak da görev yapan Kudrin, ülke ekonomisine dair değerlendirmeler yaptı.

Rusya'da yaptırımlar sebebiyle enflasyonun bu sene yüksek düzeylerde olacağının altını çizen Kudrin, "Tahminlerimizde revizyona gittik. Enflasyon bu sene yüzde 20'ye kadar yükselebilir, yüzde 17-20 arasında gerçekleşebilir." şeklinde konuştu.

Batılı devletlerin kapsamlı yaptırımları sebebiyle Rus rublesinin geleceğine ilişkin de değerlendirmeler yapan Kudrin, ruble ile ticaretin, müşterek olarak ilgi duyulan malların bulunduğu ülkeler arasında yapıldığını bildirdi.

Dış ticarette rublenin kullanımı

Kudrin, ulusal para birimlerinin 2006 yılından beri serbest bir şekilde dönüştürülebilir para birimi olduğunu ifade ederek, "Ruble üzerinden yapılacak olan anlaşmalar yalnızca ilgi duyan ülkelerle imzalanabilir. Çünkü ruble, serbest bir şekilde dönüştürülebilen para birimi özelliğini yitirdi." diye konuştu.

Çin'in kullandığı yuanın da aynı durumda olduğunu söyleyen Kudrin, "Fakat biz bu özelliği Ukrayna'da özel operasyonun başlaması, yaptırımların art arda uygulanması ve sonrasında Merkez Bankamızın uyguladığı sınırlamaların akabinde yitirdik." şeklinde konuştu.

Kudrin, dış ticaretin tamamen rubleyle ödeme sistemine çevrilmeyeceğinin altını çizerek, "Birçok ülke halihazırda müşterek ve istikrarlı para birimlerinde ödemelere devam etmeyi istiyor. ABD ile hiç ilgisi olmayan ülkelerde dahi uluslararası ödemeler için ABD doları kullanılıyor. Bizim para birimimizin ticarette rolü artıyor olacak fakat yavaş bir şekilde, adım adım artacak." dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.