habernediyor.com

Pentagon: O haberi derhal geri çek

DÜNYA

Chosun İlbo gazetesinin ABD'nin Kore'den asker çekeceği iddiasına Pentagon'dan sert tepki geldi. Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, "Chosun İlbo'dan haberini derhal geri çekmelerini istiyoruz" dedi.

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı), Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Güney Kore'den 4 bin askerini çekeceği iddialarını sert bir şekilde yalanladı. 

Amerika Birleşik Devletleri ile Güney Kore arasında yarımadadaki ABD askerlerinin masraflarına ilişkin müzakereler devam ederken Güney Kore basını, anlaşma sağlanamadığı takdirde Amerika'nın 4 bin askerden oluşan tugaylarından birini buradan çekmeyi planladığını ileri sürdü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise bu iddiayı jet hızıyla ve sert bir biçimde yalanladı. 

Yazılı açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, "Chosun İlbo gazetesinin Pentagon'un Kore Yarımadası'ndan asker çekmeyi planladığına ilişkin haberi gerçeği yansıtmıyor." dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Mark Esper'in Güney Kore'ye ve halkına Amerika'nın derin bağlılığını yinelediğini kaydeden Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman şunları söyledi:

"Bu tür haberler, isimsiz tek kaynağa dayalı haberlerdeki sorumsuz ve tehlikeli hataları ortaya koyuyor. Chosun İlbo gazetesinden, haberini derhal geri çekmeleri talebinde bulunuyoruz."  

Neler olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri ile Kuzey Kore arasında devam eden Pyongyang'ın nükleer programına ilişkin görüşmeler uzun zamandır Washington ile Seul arasındaki ilişkilere de olumsuz yansıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Mark Esper hafta sonu, Güney Kore ile ortak yapılması planlanan askerî tatbikatı, Kuzey Kore'ye yönelik "iyi niyetlerinden" dolayı ertelediklerini açıklamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ise Güney Kore'nin ülkede konuşlu Amerikan askerlerinin masraflarını karşılaması için sağladığı katkıyı artırmasını istemiş ve bu durum iki ülke arasında soğukluğa ve arkasından yeni müzakerelere yol açmıştı.

ABD ve Kore basınına yansıyan haberlerde Amerika'nın Güney Kore'den bu parayı yıllık 5 milyar dolara çıkarmasını istediği ileri sürülüyor. 

Güney Kore yönetimi, 2019 yılında Amerikan askerlerinin masrafları için yaklaşık 1 milyar dolar ödeme yapmıştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.