habernediyor.com

Pentagon: Çin 2035'e kadar nükleer harp başlığı sayısını 1500'e çıkarabilir

DÜNYA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin'in nükleer silah modernizasyonunun bu şekilde devam etmesi halinde 2035'e kadar Pekin'in elinde 1500 nükleer harp başlığı olabileceğini aktardı.

Pentagon, yıllık olarak Kongre'ye sunduğu ve Çin'in askeri gücüne yönelik "Çin Askeri Güç Raporu"nu tamamladı.

Pentagon'dan "Çin Askeri Güç Raporu"

Raporda, Çin'in güvenlik politikaları ve dış politika, ekonomi, kara, hava, deniz gücü, stratejik güç unsurları, askeri modernizasyon, altyapı çalışmaları ve nükleer güç kapasitesine yönelik 2021'deki gelişmelerin ayrıntılarına yer verildi.

196 sayfalık raporda, ABD'nin Çin'i kontrol altında tutma gayretlerinin Pekin tarafından 2049'a kadar büyük Çin uygarlığını tekrar inşa etme politikasına engel olarak görüldüğü aktarıldı.

Raporda, önümüzdeki 10 yılda Çin’in nükleer kabiliyetini modernize etmek ve çeşitlendirmek amacıyla yoğun çalışmalara devam ettiği bildirildi.

Pekin'in deniz, kara ve hava nükleer fırlatma platformlarına yatırımı artırdığı belirtilen raporda, "Savunma Bakanlığı, Çin'in mevcut nükleer harp başlığı sayısının 400'ü geçtiğini öngörmektedir." sözlerine yer verildi.

Raporda, 2035'e kadar Çin’in nükleer modernizasyon sürecini tamamlamayı hedeflediği aktarılırken, "Çin şu anki nükleer kapasitesini büyütme hızını devam ettirirse Halk Kurtuluş Ordusu 2035'e kadar 1500 civarında nükleer harp başlığını konuşlandırmış olacak." iddiası aktarıldı.

Çin, Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika’da etkinliğini artırdı

Raporda, Çin'in, ABD'nin Hindistan, Japonya ve Avustralya ile yeniden canlandırdığı "QUAD" ittifakını, İngiltere ve Avustralya ile kurduğu AUKUS üçlü işbirliği ittifakının altını oymak için birçok araç kullandığı iddia edildi.

Çin'in Yol-Kuşak projesi çerçevesinde 2021'de Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu ile ilişkilerini son derece yoğunlaştırdığı aktarılan raporda, Pekin'in sivil ve askeri sektörlerini bu konuda kaynaştırmak üzere çalışmalarını yoğunlaştırdığı belirtildi.

Raporda, 2027'ye karar Pekin yönetiminin ordunun modernizasyonunda mekanize, istihbarat ve muhaberenin entegre olarak kullanılmasını öngören bir yol takip ettiği kaydedildi.

ABD ordusu tarafından kaleme alınan raporda, ayrıca Çin'in çekirdek operasyonel olarak "Çok Alanlı Hassas Muharebe" konseptini izlediği ve bunun bilgi teknolojileri konusunda önemli modernizasyonlar içerdiği bildirildi.

Rusya ve Çin ilk kez Çin topraklarında ortak tatbikat yaptı

Çin'in tatbikatlarını daha gerçekçi senaryolara dayandırmaya başladığına dikkat çekilen i raporda, Çin ile Rusya’nın ilk kez Çin topraklarında geniş kapsamlı deniz ve kara çıkarma tatbikatları yaptığına yönelik bilgiler verildi.

Raporda Çin'in, donanmasında 340 denizaltı ve gemi ile dünyanın en büyük deniz filosuna sahip olduğu belirtilirken, 2021'de Pekin'in donanmaya 2 firkateyn, 2 çıkarma gemisi ve 4 kurvaziyer kattığı belirtildi.

2800'ü aşkın hava aracı ve savaş uçağı bulunan Çin'in 2021'de 135 yeni balistik füzeyi test edip, konuşlandırdığı belirtilen raporda, Pekin'in entegre hava savunma sistemleri, hipersonik füze ve uzun menzilli füze kabiliyetlerinde de önemli ilerlemeler kaydettiğine vurgu yapıldı.

"Çin Tayvan'a yönelik baskısını arttırdı"

Raporda, Pekin'in Tavyan'a karşı 2021’de askeri, ekonomik, politik ve diplomatik çabalarını yoğunlaştırdığı belirtildi.

Çin'in Tayvan'a karşı kışkırtıcı operasyonlarını artırdığı belirtilen raporda, Çin ordusunun adayı işgal eden gerçekçi tatbikatlar yaptığı ifade edildi. Raporda, "Çin, belirli bir fizibilite ve risklerle Tayvan'a askeri harekat düzenlemek için birçok seçeneği devreye sokabilir." sözlerine yer verildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.