habernediyor.com

Netanyahu, yargı yolundan kaçmak için "zaman kazanmaya" çalışıyor!

DÜNYA

İsrail Başsavcısı Mandelblit'in yolsuzluk davası açtığı Başbakan Netanyahu, dokunulmazlık için Meclis'e başvuracağını açıkladı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Başsavcı Avichai Mandelblit'in 3 ayrı yolsuzluk dosyası üzerinden dava açmaya karar vermesi üzerine İsrail Meclisi Knesset'e başvurarak dokunulmazlık talebinde bulunacağını duyurdu. Netanyahu, geçtiğimiz hafta dokunulmazlık hakkında "demokrasinin temel taşlarından biri" sözleriyle bu hakkı kullanacağının sinyallerini vermişti.


Başsavcı Mandelblit

Uzmanlar Netanyahu'nun "zaman kazanmaya" çalıştığını söylüyor

İsrail siyasetini yakından inceleyen uzmanlar, Knesset'teki mevcut vekil dağılımı yüzünden Başbakan Netanyahu'nun dokunulmazlık başvurusunun kabul görme ihtimalini düşük görüyor. Uzmanlar, bu hamlenin "zaman kazanmak" için yapıldığını belirtiyor. Netanyahu, 1 Ocak'ı 2 Ocak'a bağlayan gece yarısına kadar başvurusunu yapmak zorunda.

İçişleri Komisyonu oluşturulması gerekiyor

Başbakan Netanyahu'nun dokunulmazlık başvurusu hakkındaki nihai karar, Eylül ayında yapılan seçimlerin ardından bir hükümetin kurulamaması ve 2 Mart'ta yeniden bir erken seçim düzenlenecek olması yüzünden yakın zamanda alınamayabilir. İsrail'de bir hükümetin olmaması, Netanyahu'nun başvurusunu değerlendirecek bir İçişleri Komisyonu'nun oluşturulmasının önüne geçiyor. Komisyonun kurulabilmesi için bir hükümetin olması veya Knesset'in salt çoğunluğunu oluşturan 61 vekilin desteği gerekiyor.

Zor bir durumda olan Netanyahu'nun başvurusunu değerlendirecek komisyonun oluşturulması, Knesset'te Netanyahu'nun kendi partisi dışındaki 3 sağ partinin pek sıcak baktığı bir durum değil. 

Komisyon oluşmazsa 2 Mart beklenecek!

Knesset'ten destek çıkmaması durumunda bir İçişleri Komisyonu'nun kurulması için 2 Mart'taki erken seçimlerin sonucu beklenecek. Hükümetin bu seçimlerden sonra kurulması durumunda Başbakan Netanyahu'nun başvurusu ilk olarak İçişleri Komisyonu'nda değerlendirilecek, komisyonda kabul edilmesi durumunda Knesset'in oylamasına sunulacak. Netanyahu'nun başvurusunun kabul edilmesi için 120 koltuklu Knesset'te 61 vekilin onayına ihtiyaç var.

Netanyahu'nun talebine jet yanıt!


Mavi-Beyaz lideri Gantz

17 Eylül seçimlerini birinci sırada tamamlayan Mavi-Beyaz İttifakı'nın lideri Benny Gantz, Netanyahu'nun başvurusu hakkında çok sert bir açıklamada bulundu. Gantz, "Netanyahu'nun dokunulmazlık isteği herkesin hukuk önünde eşit olduğu prensibini çiğnemektir. Netanyahu suçlu olduğunu biliyor" ifadeleriyle Netanyahu'ya tepkisini ortaya koydu.

"Netanyahu'nun ilgisini çeken tek şey dokunulmazlık!"


Eski Savunma Bakanı Lieberman

İsrail Evimiz partisinin lideri ve eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman da sosyal medya üzerinden Başbakan Netanyahu'nun dokunulmazlık talebine "hayır" diyeceğini açıkladı. Lieberman, "Şimdi şüphenin de ötesinde açık ki Netanyahu'nun ilgisini çeken ve onu ilgilendiren tek şey dokunulmazlık" ifadeleriyle Netanyahu'nun talebini reddedeceğini net bir şekilde ortaya koydu

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.