habernediyor.com

Macron'a büyük şok: Salt çoğunluğu kaybetti

DÜNYA

Fransa'da sandık çıkışı anketine göre Cumhurbaşkanı Macron'un Ensemble (Birlikte) İttifakı, Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu sağlayamadı.

Ülkede 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te görev alacak olan vekillerin belirleneceği genel seçimin 2'inci turu için oy verme işlemi sona erdi.

Ülkenin ana kara topraklarında, yerel saatle 08.00 sularında başlayan oy verme işlemi, büyük illerdeki insanların da oy kullanmasıyla birlikte yerel saatle 20.00'de tamamlandı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 17.00 itibarıyla seçime katılımın, Fransa genelinde yüzde 38,11 olduğu duyuruldu. Bu oran 2017 yılında aynı saatte yüzde 35,33 olarak açıklanmıştı.

Ülkede genel seçimin 1'inci turunda bir adayın salt çoğunluğu sağlamadığı sandalyeler için 2'inci tur gerçekleştiriliyor. 1'inci turda yüzde 12,5 ve daha fazla oy alan adaylar, 2'inci tura katılıyor. Bu turda en çok oyu alan aday vekil seçiliyor.

Bu doğrultuda, beş vekil adayı seçimin 1'inci turunda Ulusal Meclis'e girdi.

Fransa'da yaklaşık olarak 48,7 milyon seçmen bulunuyor.

Macron'un ittifakı salt çoğunluğu sağlayamadı

Macron Touquet şehrinde, aşırı solcu LFI'lı (Fransa Boyun Eğmeyen Partisi) Jean-Luc Melenchon Marsilya kentinde, aşırı sağcı RN'li (Ulusal Birlik Partisi) Marine Le Pen ise Henin-Beaumont kentinde oy kullandı.

Sandık çıkışı anketine göre, Macron'un ittifakı Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu sağlayamadı.

Genel seçimlerde ön plana çıkan iki ittifak var 

Melenchon'un teşebbüsüyle LFI, EEVL (Yeşiller Partisi), PS (Sosyalist Parti) ve PCF'yi (Komünist Parti) kapsayan Nupes (Ekolojik ve Sosyal Yeni Halk Birliği) İttifakı kuruldu.

Söz konusu ittifak, Meclis'te salt çoğunluk olarak sayılan 289 sandalyeyi alarak, Melenchon'un başbakan olmasını amaçlıyor.

Macron'un partisi LREM (Cumhuriyet Yürüyüşü) etrafında ise Horizons (Ufuklar) ve MoDem (Demokrasi Hareketi) partilerinden meydana gelen ve Ensemble ismi verilen konfederasyon kuruldu.

Macron'un vaatlerini harfiyen yerine getirebilmesi adına genel seçimlerde Meclis'te salt çoğunluğa ulaşabilmesi ve hükümeti kurabilmesi büyük önem teşkil ediyor.

Diğer taraftan, seçimin 2'inci turuna kalan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'e ek olarak aday olan 14 bakandan, vekil seçilemeyenlerin kabineden istifa edecekleri daha evvel duyurulmuştu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.