habernediyor.com

Kuveyt Emiri'nden Arap ülkelerinin gerginliğine eleştiri!

DÜNYA

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Sabah, ABD'deki tedavisinin ardından ülkesinin parlamentosunu açtı ve bölgedeki Arap ülkelerinin birbiriyle kötü ilişkilerini eleştirdi.

2006 yılından beri ülkesini yöneten Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Sabah, geçtiğimiz Eylül ayında hastaneye kaldırıldığı ABD'den döndü. Kuveyt Emiri, 2017'den beri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn tarafından Katar'a uygulanan yaptırımları eleştirdi.

Şeyh Sabah, Kuveyt Ulusal Meclisi kürsüsünden vekillerine "Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki kardeşlerimizin arasıdndaki bu anlaşmazlığın devam ettirilmesi kabul edilemez" şeklinde seslendi.

Kuveyt Emiri, ayrılığın bitmesini istedi

Kuveyt Emiri Sabah, "Bu anlaşmazlık, yapabileceklerimizi kısıtladı ve şu ana kadar başardıklarımızı tehlikeye attı" diyerek 38 yıldır var olan Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki ayrılığın bitirilmesini istedi.

Şeyh Sabah, ülkesine 16 Ekim'de dönmüştü. ABD'ye Başkan Donald Trump'la görüşmek için gitmesi planlanan Kuveyt Emiri, Ağustos ayında beklenmedik bir rahatsızlık geçirince ABD'deki bir hastaneye kaldırılmıştı. 90 yaşındaki emirin ABD Başkanı'yla görüşmesi iptal edilmişti.

ABD, bölgedeki Arap devletlerinin gerginliğini, İran'a karşı yürütülen ambargo çabasını zedeleyecek bir durum olarak görüyor. Suudi Arabistan ve Sünni müttefikleri, Katar'ı bölgede terörü desteklemek ve Şii İran'a yardımcı olmakla suçluyor. Katar ise suçlamaları reddediyor ve kendisine uygulanan yaptırımları, "bağımsızlığını zedeleme çabası" olarak görüyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.