habernediyor.com

Kosova ve Sırbistan “plaka krizi” yaşıyor 

DÜNYA

Kosovalı güvenlik güçleri, Sırbistan plakalı araçların ülkeye girişlerine bu sabah saatlerinden itibaren izin vermiyor. Ülkeye girmek isteyen Sırp araçlarına zorla Kosova plakası taktıran güvenlik güçleri, iki ülke arasında gerginliğe sebep oldu. 

Kosova İçişleri Bakanlığı, Sırp plakasına sahip olup da ülke sınırından geçiş yapmak isteyen araçları bu sabah saatlerinde, ülkeye almamaya başladı. Sınırı geçmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara zorla Kosova plakası taktıran güvenlik güçleri, ancak o şekilde araçların geçişine izin verdi. 



“Yapılan her şey kanuna uygun, anlaşma süresi dolu” 

İki ülke arasında 2016 senesinde imzalanan serbest trafik dolaşımı ismindeki anlaşmanın süresinin 15 Eylül 2021 tarihinde dolduğuna işaret eden Kosovalı yetkililer, ülkede yalnızca kendi plakalarına sahip araçların dolaşabileceğini belirtti. Ayrıca açıklamada, Sırp plakalarının sökülmediği, üzerinin yalnızca siyah bir örtüyle kaplandığı; Kosova plakalarının ise araçların ön ve arka camlarına yerleştirildiği da ifade edildi. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Kosova Başbakanı Albin Kurti, “Bu karar yalnızca Kosova’daki Sırplara yönelik değildir. Her ülke için geçerlidir ve yapılan her şey kanuna uygundur. Bizler, süresi biten anlaşmanın gereğini yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. 



Sırbistan Cumhurbaşkanı tepkili 

Başbakan Albin Kurti’nin açıklaması ve güvenlik güçlerinin tutumlarına karşılık Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic oldukça tepkiliydi. Plaka kontrolü için sınır geçişlerine Kosova Polisi Özel Kuvvetlerinin gönderilmesi ve Sırp plakalı araçların geçişinin tamamen engellenmesine yönelik tepkilerini dile getiren Vucic, Priştine’nin, Brüksel Anlaşması başta olmak üzere tüm anlaşmaları ihlal ettiğini ve bu konunun Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ile görüşüldüğünü aktardı. 



Ekonomik yaptırımlar uygulanabilir 

Vucic, “Uluslararası kurumların, mantıksız hareket edenlere karşı makul davranmalarını bekliyorum. Aksi takdirde Kosova’ya ekonomik yaptırım uygulayacağız. Bugün boğazına kadar silahlanmış 350 asker sınıra yerleştirildi. Ama biz, Priştine’nin provokasyonlarına boyun eğmeyeceğiz.” cümleleri ile bunun adeta bir savaş hazırlığı olduğunu betimlerken Sırbistan Milli Güvenlik Kurulu da durum ile ilgili acil toplantıya çağırıldı. 



Priştine-Belgrad arasında yeni diyaloglar bekleniyor 

AB’nin arabuluculuğunda 2011 senesinde başlatılan Priştine-Belgrad diyalog süreci, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi ve iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlamıştı. Sırbistan, 2008 senesinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı hala kendi toprağı olarak görmeye devam etmiş fakat Kosova şimdiye kadar 100’den fazla ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanımlanmıştı. 

Tüm bu yaşananlara karşın Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog süreci, farklı pek çok sebepten ötürü sık sık kesintiye uğruyor ve iki ülke arasındaki gerginlikler hiçbir zaman dinmiyor. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.