habernediyor.com

Johnson pes etti, erken seçim istiyor!

DÜNYA

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği'nin Brexit'e uzatma vermesi halinde erken genel seçime gideceğini duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit anlaşması teklifininin hızla kontrol edilip kabul edilmesi planının, Avam Kamarası'ndaki parlamenterler tarafından reddedilmesi üzerine teklif üzerine tartışmayı "askıya aldı". Böylelikle, İngiltere'nin son tarih olarak planlanan 31 Ekim'e kadar bir Brexit planı üzerinde anlaşamayacağı netleşti.

Ülkesinde yaşanan bu gelişmeler üzerine Boris Johnson, Avrupa Birliği'ne (AB) İngiltere'nin çıkış tarihini 3 ay uzatmasını isteyen bir mektup yolladı. AB'ye böyle bir mektubu yollayan Johnson, ülkesinin 31 Ekim'de çıkacağı konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Johnson, AB'nin Ocak ayına kadar Brexit sürecini uzatması durumunda ülkesinde bir erken seçim düzenlenmesini isteyeceğini açıkladı.

İstek üzerine erken seçim düzenlenebiliyor mu?

Johnson, erken seçim çağrısında bulunsa da sadece böyle bir çağrıyla erken seçim düzenlenemiyor. Johnson'ın çağrısının İngiltere Parlamentosu'ndaki iki kamara tarafından da yasalaştırılması gerek.

Avam Kamarası'ndaki muhalefet partileri, 31 Ekim'de anlaşmasız bir Brexit'in yaşanma ihtimali kalmayana kadar erken seçime karşı çıkacaklarını duyurmuşlardı. Böylelikle, Avam Kamarası'nda salt çoğunluğu elinde bulunduramayan Johnson'ı seçim çağrısı konusunda da zor günler bekliyor gibi görünüyor.

İngiltere'nin çıkmazını çözüme kavuşturabilecek ihtimaller ne?

İngiltere'nin kördüğüme dönen AB'den çıkışını bir sonuca bağlayabilecek seçenekler arasında en öne çıkan, erken seçimler olarak gözüküyor. İngiliz Adalet Bakanı Robert Buckland da bu seçeneği doğrular gibi "Maalesef, genel seçimler bu çıkmazı çözebilecek tek seçenek gibi gözüküyor" dedi.

İşçi Partisi üyesi Richard Burgon ise, AB'nin bir uzatma vermesinin anlaşmasız Brexit'in kısa vadede ihtimaller dışında kalması anlamına geleceğini, böylelikle partisinin erken seçim çağrısıı onaylayabileceğini söyledi.

Bir başka seçenek olarak ikinci bir referandum yapılması gündemde. Böyle bir ihtimalin gerçekleştirilmesi için hem Brexit sürecinin uzatılması, hem de hükümetin değişmesi gerekiyor. Ancak İşçi Partisi'nden Richard Burgon'a göre erken bir genel seçimden önce ikinci bir Brexit referandumunun düzenlenmesi "fantazi siyaseti" olarak nitelendiriliyor.

Avam Kamarası'nda bulunan İskoç Milli Partisi, Brexit sürecinin uzatılmasını erken bir genel seçim için kullanmak isterken yine Avam Kamarası'nda mevcut olan Liberal Demokrat Parti ise böyle bir uzatmayı ikinci bir referandum için kullanmak istiyor. Her iki partinin fikir birliğine vardığı konu ise, İngiltere'nin başlattığı ve Brexit sürecini başlatan meşhur 50. Madde'nin iptali ve sürecin tamamen durdurulması.

Bazı Muhafazakar Parti vekilleri ise, İşçi Partisi'nin Brexit zaman çizelgesi planının yürürlüğe girmesi gerektiğini, böylece partilerarası bir mutabakat sağlanacağı ve Brexit'in hem İngiltere hem AB açısından kabul edilebilir bir noktaya geleceği görüşünde. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.