habernediyor.com

İran, Suudi Arabistan ile müzakere halinde: “Büyükelçiliklerin açılması için çabalıyoruz” 

DÜNYA

İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Suudi Arabistan ile aralarında “büyükelçiliklerin açılması” konusunda müzakerelerin yapıldığını belirtti. 

İran devlet televizyonuna ait Arapça yayınlar yapan bir kanala konuşan İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Tahran ile Riyad arasındaki müzakereler hakkında konuştu. İrec, Irak’ın ara buluculuğuyla Bağdat’ta yapılan müzakereler hakkında şunları belirtti: “Suudi Arabistan ve İran arasındaki müzakereler, İran’daki hükümet değişikliği sebebiyle durdu. İki ülke arasında Irak’ta birkaç tur görüşme yapıldı. Müzakerelerin konusu, büyükelçiliklerin açılmasıydı. Bu görüşmelerin yeni aşamalarının devam edeceğini ümit ediyorum.” 



Görüşmeler, 9 Nisan’da başlamıştı 

Bir İngiliz gazetesinin haberine göre Suudi ve İranlı yetkililerin Bağdat’taki görüşmeleri 9 Nisan 2021’de başladı. O sırada gizlenen görüşmelerin ardından İrec Mescidi, Irak’ın ara buluculuğunda Riyad ve Tahran arasındaki görüşmelerin yapıldığını 20 Nisan’da doğrulamıştı.  



İran ve Suudi Arabistan ilişkileri ne zaman koptu? 

2 Ocak 2016 tarihinde, aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişi terör suçlamasıyla Suudi Arabistan’da idam edilmişti. İdamlara tepki gösteren İranlı yetkililer ise birbiri ardına yaptığı açıklamalar sonrasında Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binaları, göstericiler tarafından ateşe verilmişti. 

Bu olaylar sonrasında Mart 2015’te Yemen’de iç savaş başlamış ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesilmişti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.